Следвайте ни

Общинарите "за" и "против" заема до 120 млн. лв.

viber icon

Здравко Димитров, кмет на Пловдив:

Чакаме да отпуснат парите до края на 2020 г. 

За  банковия кредит ще има тепърва обсъждане, но популизъм няма да търпя.   Слагаме проектите на масата и решаваме дали искаме нов мост, надлез или подлез. Какво можем да направим с бюджет в  размер на 310 - 320 млн. лева, какъвто се очертава за тази година?  Ще искаме помощ и от държавата, но трябва и сами да си помогнем.  Предполагам, че преговорите ще приключат до шест месеца, а до края на тази година или в началото на следващата ще започне финансирането.

Веселина Александрова (Демократична България):

Прекалено се бърза

Не подкрепяме взимането на кредит до 120 млн. лева. Считаме, че  анализът е неубедителен,  а бързането с този заем е неприемливо. От една страна, се казва, че се затягат коланите и се замразяват заплатите в Общината, а след това се тегли огромен заем.

Евелин Парасков (Съюз за Пловдив):

Глупаво е да изтървем парите

Община Пловдив е акционер в ЕИБ, която финансира европейски проекти, и би било глупаво да не се възползваме от тази възможност. Столичната община строи метро с кредити от ЕИБ. Винаги сме смятали, че дългово финансиране трябва да се инвестира в големи инфраструктурни проекти. Но за жалост парите, взети назаем, бяха хвърлени на вятъра.

Николай Радев (БСП):

Да се проведе местен референдум 

Ако бях бизнесмен и някой ми беше предложил кредит с такива условия, бих бил щастлив и щях да го връщам. Но в случая парите ще се връщат от пловдивчани и дали няма да се наложи да се вдигат данъците?  Затова би било редно гражданите на Пловдив да решат на местен референдум дали да се взима нов заем.

Костадин Гаров (НФСБ):

Нека поискаме пари от държавата  

Това е потресаващ по размерите дълг, който ще се изплаща 5-6 мандата. Това е все едно парите да са взети от д-р Гарабед Томасян  (1991 - 1995 г.) и досега да ги погасяваме. Не е ли по-правилно да искаме средства от държавата, а заемът да е в размер максимум на 30 млн. лева. 

Иван Вичков (ГЕРБ):

Дава възможност за развитие 

Приветствам този заем, защото  след 20 години тези пари ще са нищо, а гражданите ще ползват всички придобивки, които ще бъдат направени с тези средства. Кредитът при такива изгодни условия дава възможност за развитието на Пловдив.  

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?