Тотев се размина с трети мандат, но още държи юздите на партията под тепетата

Кой ще пише листите догодина?

Иван Тотев не получи доверието на премиера Борисов за трети мандат като кмет на Пловдив, но продължава да държи юздите на градската организация на ГЕРБ. Противно на прогнозите, че ще стане част от политическия проект на Цветан Цветанов, с когото другаруваха през всичките години от създаването на партията, Тотев засега изглежда бетониран на лидерския пост под тепетата. Преди местните избори наложи свои доверени хора в листата на ГЕРБ за Общинския съвет. Без проблем минаха и предложенията му за районни кметове.

Ако черна котка не му мине път, Тотев ще има тежката дума и при реденето на следващата листа - за парламентарните избори догодина. 

Още миналото лято премиерът Борисов заяви, че ще раздели политическите позиции от управленските и кметовете на общините, в които ГЕРБ спечели местния вот, няма да са лидери на местните партийни структури. Това обаче се случи на малко места и едно от тях е Пловдив. По повод искрите, които често прехвърчат между Иван Тотев и новия кмет Здравко Димитров, премиерът Борисов казва - големи мъже са, да се борят.

На какво се дължи устойчивостта на Тотев през годините, спасила го от много буреносни облаци, които в годините често надвисваха над главата му?

През 2007 г., когато 33-годишният  младеж спечели  кметските избори в  район „Източен” като кандидат на ГЕРБ, на никой и през ум не му е  минавало, че  той ще се изкачи така стремглаво в партийната йерархия. Напълно непознат в политиката, Тотев  беше представен пред пловдивчани като  млад човек от бизнес средите, макар че по-късно се разбра, че империята „Империал” се движи от  майка  му Роза. Оттам дойде и прякорът му - Маминия. 

Стартът на Тотев в политиката  беше подкрепен от Менда Стоянова, най-влиятелния депутат на партията, излъчен от Пловдив, и от Йордан Кюмюрджиев - първия лидер на ГЕРБ под тепетата.  Тогава генералът едва ли е подозирал, че след броени месеци коалиционните партньори от ВМРО ще го бутнат от председателския пост в Общинския съвет, а „своите” - от лидерския пост в ГЕРБ. А мястото му ще заеме не кой да е, а  младият Иван Тотев, на когото бе подал ръка, за да направи първите си стъпки в политиката. Много скоро Кюмюрджиев беше забравен като създател на ГЕРБ, а Тотев продължи нагоре, печелейки славата на безкомпромисен политик, готов да мине през всичко, за да  постигне целта си и да задържи юздите на властта.

През 2009 г., когато ГЕРБ спечели първите парламентарни избори, а Тотев беше назначен за областен управител. С помощта на финансовия министър Симеон Дянков стъжни живота на тогавашния кмет Славчо Атанасов, стопирайки важни решения. Като лидер на местната организация беше издигнат за кмет през 2011 г., а междувременно п размести пешките в  партийния шахмат, за да се освободи от неудобните и да извади на преден план верните другари. В резултат на това прочистване след Йордан Кюмюрджиев от редиците на ГЕРБ излязоха Дани Каназирева и Сузана Николова, а по-късно и Десислава Желязкова, които се превърнаха в негови яростни опоненти. 

С умело кадруване по важните общински и държавни служби Тотев бързо успя да изгради около себе си ядро от приближени и верни хора, които през двата кметски мандата му гарантираха управленски комфорт и стабилна коалиция в Общинския съвет, въпреки че  ГЕРБ нямаше мнозинство. Израсна като политик, независимо от упреците по негов адрес за високомерие и липса на диалог. В първия си мандат предложи за шеф на Общинския съвет арх. Илко Николов, избран с листата на „Синя коалиция”, във втория подля вода на Дани Каназирева и  заложи на Савина Петкова от ДБГ.  С мъка преглътна номинацията на Здравко Димитров за кмет на Пловдив, направена лично от Бойко Борисов. Но му стисна ръката, както повелява доброто поведение. Противно на твърденията, че двамата не се разбират, напоследък,  изглежда, започват да се сработват. 

Преди последните местни избори мнозина считаха Тотев за бита карта по много причини - прокурорските проверки, съмнения за злоупотреби, бързия просперитет на хотел „Империал”, новите многомилионни инвестиции на фамилията в модерния комплекс "Каменица Парк". 

Тотев обаче оцеля и продължава да раздава картите, макар и само в партийния пасианс. Знае как се държат юздите на актива, а и как се печелят избори, което е важно за двата вота догодина -  парламентарния напролет и президентския следващата есен. Което го прави ценен партиен играч и непреодолим фактор в пловдивската политика поне още година и половина. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
23 коментара
До Димитрова,от Автото

До Димитрова,от Автото

14.06.2020 | 16:05

Толкова е умен Димитрова,че завърши най-тъпото училище в града с диплом среден 3.64.Викахме му воню марсола иваню тъпото.Ако другия умник му направи ревизия сумния ваню е свършено.Та ----РЕВИЗИЯ НА МАМИНИЯ КОГА, ЗИКО???? И не си помисляй да не я направиш ,защото след време и двамата ще сте в една килия

Отговори
3 0
димитрова

димитрова

12.06.2020 | 12:38

Разбира се, че г- н Тотев е умен и е много по- умен и опитен политик от много други. Най- млако бих казала, че той е работил против настоящия кмет. Иван Тотев има много положителни качества. По добре би се справил в много ситуации от настоящето ръководство. Да не казвате, че сега сме по- добре от преди...

Отговори
1 5
ГЕРБ

ГЕРБ

07.06.2020 | 14:18

Борисов знае какво прави , Тотев ако е умен ще се отеглии тихомълком но ако алчноста му затъмни мозъка ...има много примери какво се случва с богаташите !!!

Отговори
6 0
До скорошен крах зико

До скорошен крах зико

04.06.2020 | 22:50

РЕВИЗИЯ НА МАМИНИЯ КОГА???? Пълен лъжец.Как вече да ти вярваме след,като на 22 май маминия ти идва на рождения ден и си гукате и си фиркате цяла нощ.Не забравяй,че маминия ни изключи от ГЕРБ ,заради тебе зико.Защото работихме за тебе на предните избори.Ама тебе,защо ли не изключиха.Сега вече ни просветна.Пълна медуза си зико.Предаде приятелите си.Ама сега защо не ни вьзстановяват в партията.Нали си кмет.Ама маминия ти е партиен началник и пак си се втресал от страх.

Отговори
12 1
Кръстева

Кръстева

12.06.2020 | 12:39

Абсолютна истина и добре казано. Такава е действителността.

Отговори
1 0
Здравка Калинчева

Здравка Калинчева

04.06.2020 | 21:06

То пък със Зико ще бъдат спечелени изборите догодина

Отговори
5 1
Болнавко

Болнавко

04.06.2020 | 22:32

А кой спечели изборите? Та Тотев работиш против Зико на изборите!

Отговори
5 4
Кръстева

Кръстева

12.06.2020 | 12:40

Зико никога повече няма да бъде кмет и въобще някакъв ръководител. Много пострада Пловдив покрай този кмет.

Отговори
2 0
Все още член на ГЕРБ

Все още член на ГЕРБ

04.06.2020 | 15:40

Ако Иван Тотев остане лидер на градската структура на ГЕРБ В Пловдив няма да бъдат спечелени изборите догодина.Ако той остане на чело много членове на ГЕРБ биха напуснали партията такива са настроенията сред членската маса .Очаквахме че Борисов ще го освободи след местния вот. То и без това членовете на ГЕРБ в Пловдив наброяват едва няколко стотин човека защото много стойностни и образовани хора отдавна напуснаха партията в резултат на действията на Тотев .Ако Борисов го остави на поста в партията ще останат той. Коцето, Митко, Иван, Менда,Спартак ,Златко и още няколко от приятелския му кръг.

Отговори
13 2
Петров

Петров

12.06.2020 | 12:44

Не мисля, че това е правилно. Но пък ако Цветанов направи нещо свое, гарантирам Ви че много от нас ще идат при него. Голяма грешка беше предложението на Борисов за Зико. Пък и той наскоро каза, че обича само Борисов. Та той няма нищо общо с ГЕРБ и това го декларира. Да не говорим по места какво мислят за него. И с тия Н- брой кмета. То бива "компетентносн", бива, ама чак толкова...

Отговори
1 1
дякон

дякон

04.06.2020 | 14:58

Бог вижда Тотев. Ще има възмездие.

Отговори
13 0
Кънев

Кънев

04.06.2020 | 14:28

Г-н Тотев е мой идол. Той е магьосник. От една мижава кметска заплата направи огромен хотел, нова триетажна къща в центъра, нова триетажна вила в Белащица, хотел в Керамоти, цял нов жилищен квартал в "Каменица". Истински вълшебник!

Отговори
8 3
Хинчева

Хинчева

04.06.2020 | 14:23

"Мен никой нимой ма пипни!" Май забравихме тия думи на Тотев, а? А на колко семейства разби живота поне помним ли?

Отговори
10 1
Ончо

Ончо

04.06.2020 | 14:20

Зико нали щеше да му прави ревизия, какво стана? Май започна да замазва далаверите една по една - Транспортния проект нямало да тръгне, паркинг за 5 милиона открихме, без да питаме защо едно паркомясто струва 22000 лева...Ванката форевър!

Отговори
13 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?