Следвайте ни

Дебатът, който не се осъществи: Пейки в кварталите или важни инфраструктурни обекти

viber icon

Бюджетът на Пловдив бе прекроен на сесията на местния парламент завчера след безпрецедентен натиск от групата общински съветници от ГЕРБ върху кмета Здравко Димитров. В резултат парите, с които ще разполагат районните кметове за благоустройство на кварталите, се вдигат от 1 800 000 на 5 120 000 лева.

 

Промяната дойде след ултиматум от групата на ГЕРБ към администрацията - приемате нашето решение или не гласуваме бюджета. Случилото се по време на сесията произведе поне две добри новини. Първо - общинските съветници вече не са безгласни букви. Те вече имат какво да кажат по важните за Пловдив дела, а освен това думата им тежи - нещо невиждано в двата мандата на предишния градоначалник Иван Тотев. Второ - в планирането на парите от бюджета има наченки на децентрализация. Така районните кметове, които се избират пряко от хората по кварталите, ще имат повече възможности да провеждат собствена управленска политика и да изпълняват предизборните си обещания.  

Развръзката в спора за бюджета обаче даде и няколко лоши сигнала. Като изключим усещането, че новият кмет на Пловдив е твърде зависим от партийната си централа, най-големият проблем е липсата на реален дебат в Общинския съвет за приоритетите в градската политика. Защото именно председателят на групата съветници от ГЕРБ Йордан Илиев предложи новите пари за районите да дойдат от съкращаването на предвидените разходи за отчуждаването на частни имоти. Планирането на тези процедури е изключително важна част от работата на администрацията, защото от тях зависи осигуряването на трасетата за важните проекти в града, свързани с трафика и пътната инфраструктура. Защото опитните управници отдавна знаят -

отчуждавай днес, ако искаш да строиш след 10 години.

Предишният кмет Иван Тотев упорито бягаше от подобни досадни и доста скъпи действия, с което вкара в риск не един и два ключови обекта. Заради дългогодишното бездействие на администрацията не бе осъществено планираното разширение на бул. "Васил Априлов" в участъка от Пещерско шосе до бул. "Шести септември", макар в ремонта на трасето да бяха вложени милиони. По същата причина не се реализира и идеята за кръгово кръстовище на "В. Априлов" и "Шести септември". Мудните действия на администрацията в отчуждителните процедури вкараха в риск строителството с пари от 30-милионния заем на новия бул. "Северен" и връзката му с новото кръгово на Адата. Подобен проблем забави и ремонта на "Шести септември", финансиран отново с кредита от Европейската банка за възстановяване и развитие. Тупкането на топката от старата администрация изправя на нокти екипа на новия кмет Здравко Димитров и по друг ключов проект - осъществяването на пътната връзка, южно от бъдещия пробив под Централна гара. Проблеми с отчуждаванията на частни терени има на още десетки места в града, където и по стария, и по новия Общ ​устройствен план са предвидени разширения на

тесни улици и булеварди, които са кошмар за трафика. Той обаче явно не влиза в приоритетите на г-н Йордан Иванов и общинските съветници. Без да обелят и дума по въпроса, те настояха да се орежат предвидените пари за отчуждителни процедури и да се дадат на районните кметове. Другият проблем е, че в настояването на г-н Иванов не чухме мотиви за увеличаването на средствата за районите - за какво ще се инвестират парите, кой ще одобрява бъдещите важни за кварталите обекти, кой ще избира изпълнителите и кой ще контролира харчовете. 

Щом районните кметове имат добри идеи, нека ги споделят 

Ако ще използват парите за изграждане на паркинги в междублоковите пространства, осветление, нови квартални паркове и места за отдих, добре. Ако отидат обаче за пребоядисване на пейките и ремонт на тротоари, които пропадат 3 месеца след като си тръгнат майсторите, язък за парите. 

Всички обекти, включени в капиталовата програма на Община Пловдив, както и предложенията за допълнителното финансиране на шестте района са важни както за нас, така и за гражданите, отбеляза по време на сесията зам.-кметът по финанси Илия Кирчев  по повод на корекциите при разпределянето на бюджетните средства. Но предупреди, че финансовото състояние на Общината не е розово и администрацията и общинските съветници трябва да мислят повече, преди да определят приоритетите си, защото бюджетът е ограничен и не може да се разтяга. А според мнението на повечето експерти, по-скоро ще се издъни в края на годината в прогнозата за собствени приходи, от които идват и парите за районните кметове. 

Вече е ясно, че средствата за отчуждителни процедури, които трябва да осигурят трасетата за важните инфраструктурни проекти, станаха курбан на пейките и тротоарите на районните кметове. Само да не се налага след време общинските съветници, които проспаха дебата по темата, да си посипват главите с пепел, ако се наложи с парите от данъците ни да се плаща по 3 за терените, които влизат в обсега на ключовите обекти. 

Общината вече има печален опит с подобни казуси, защото собствениците на спорните имоти обикновено  обжалват оценките, считайки ги за занижени. Практиката на съда е да ги вдига най-малко двойно. Само един пример - за старата къща на бул. „Руски” и „Гладстон” до мол Марково тепе Общината плати над 600 000 лева, след като пропусна да отчужди терена навреме. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

gloryson

14.02.2020 | 06:01

Здравейте, това е да информирам широката общественост, че Жозе Луис, заемодател на частен заем, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ. 5000 евро до 100,00 евро Ние предоставяме заеми под 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?