Да има ли Бетонен мост? ВМРО-Пловдив запретва ръкави за местен референдум

ВМРО-Пловдив пита: Да има ли бетонен мост – пътно съоръжение, свързващо ул. „Македония“ с бул. „Христо Ботев“?

Борислав Инчев, Павел Милушев, д-р Иван Црънчев и Димчо Петров от структурата на ВМРО в града под тепетата основаха Иницитивен комитет, който има за цел да събере достатъчно подписи за провеждането на местен рефрендум по темата. 

Вече е входирано в Общинска администрация искане кметът Здравко Димитров да потвърди местата, на които ще се събират подписи от гражданите. 

Основните пунктове ще бъдат до кметството в район „Южен“ и на пл. „СтефанСтамболов“, непосредствено до сградата на Общината. 

„Упоменали сме още 7 допълнителни места, на които ще искаме в различни периоди от време да събираме подписи. Отправили сме и предложение подписи да могат да се събират и в деловодството на районните администрации в града“, каза лидерът на ВМРО-Пловдив и председател на новосъздадения инициативен комитет за референдума Борислав Инчев. 

За да бъде входирана подписката в Общински съвет и старейшините да се произнесат, своите подписи трябва да са положили поне 1/20 част от имащите право на глас на територията на общината и поне 1/10 от всички живущи тук. Тогава подписката се внася, съветниците могат да вземат решение, което потвърждава, изменя или изцяло отхвърля формулирания въпрос. 

Но при положение, че са събрани нужните подписи, старейшините трябва да вземат решение за провеждането на такъв местен референдум. 

Датата на провеждането на допитването трябва да е не по-рано от 45 и не по-късно от 60 дни след взимането на решението. 

„Ако се окаже, че референдумът е успешен, общинската администрация е длъжна да се съобрази с мнението на пловдивчани“, каза Инчев.

Той поясни, че според закона, за да бъде признат един референдум за легитимен, то в него трябва да вземат участие не по-малко от 40 % от имащите право на глас и не по-малко от 50 % от тях да са отговорили утвърдително. 

„Взехме решението за иницииране на местен референдум, водени от интересите на пловдивчани.  . Последните години Бетонният мост започна да се разиграва по един неприемлив, несериозен и обиден начин. Фактиоте говорят следното – НКЖИ обяви обществена поръчка, но там по никакъв начин не бе заложено запазването на Бетонния мост. НКЖИ подписа договор с избран изпълнител, в правомощията на който беше дадена цялата съдба на съоръжението или по-скоро кога да бъде бутнато. Видя се, че това е тема, която вълнува пловдивчани и се започна с техниките за гасене на пожари – обещания, че ще има бетонен мост. Не трябва да забраваме, че наближават избори. Бетонният мост ще става тема, която ще се използва от устремилите се към властта. Темата е изключително важна за нас и поне за още 100 000 души в Пловдив.  – над 84 000 в район „Южен“, за още между 8 и 12 000, които обитават района без да са регистрирани, както за може би 1/3 от живущите в район „Централен“ и за пловдивчани, на коти по някаква причина им се налага да минават през моста“, посочи Борислав Инчев. 

Лидерът на воеводите в Пловдив коментира още, че стартира подписка за провеждане на местен референдум, защото това е демократичния и правилен начин, чрез който да се чуе мнението на пловдивчани по тема, която е значима и ги касае пряко. 

„Ако подписите бъдат събрани и Общинския съвет вземе решение за провеждането на местен референдум, това означава, че е много вероятно той да съвпадне с редовните парламентарни избори“, добави Инчев. 

„Време е пловдивчани да се събудят, време е да вземат някои решения в свои ръце“, каза Димчо Петров от ВМРО-Пловдив.


На бланката за събирането на подписи ще е необходимо желаещите да попълнят своите три имена и ЕГН. 

Според воеводите, тази информация се изисква по закон и не би следвало да намали желанието на пловдивчани да се включат в подписката. 

„Не предвиждаме препъни камъни, освен ако някой не ни ги създаде. Но всеки има право да направи своя избор, а после нека да отговаря пред пловдивчани“, посочи Борислав Инчев в отговор на въпрос на „Марица“ за възможни трудности по пътя към осъществяване на референдума. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?