Цветанов си търси партиен ортак в Пловдив, заподозряха Тотев

Ще разцепи ли ГЕРБ в Пловдив Цветан Цветанов като придърпа в своята бъдеща партия бившият кмет и свой добър приятел Иван Тотев? Този въпрос става все по-горещ и актуален с наближаването на учредителното събрание на новата формация, която според предварителната информация ще се казва Републиканци за България. 

Цветанов вече спокойно може да се впусне в партийно строителство след като спецпрокуратурата прекрати проверката за "Апартаментгейт" и отказа да образува досъдебно производство по случая. Аргументите на държавното обвинение са, че че не са събрани данни за извършени "корупционни и други престъпления".

Скандалът около евтиния апартамент в сградата на фирмата "Артекс", с който се уреди Цветанов, обаче доведе до разжалването му от всички постове в ГЕРБ и напускането на парламента.

Бившият втори човек в ГЕРБ първо създаде Център за евроатлантическа сигурност, а после започна да сипе критики към Бойко Борисов и държавното управление.

Последните новини около Цветанов сочат, че той започва да се опитва да отцепва от ГЕРБ цели структури.За пример се дава ситуацията във Видин, където близо 50 бивши гербери се канят да се присъединят към Републиканци за България. Сред тях е и Огнян Ценков, кандидат за кмет на крайдунавския град от ГЕРБ на последните местни избори.

Други сигурни попълнения на бъдещата Цветанова партия се чакат от Ямбол, където да изневерят на ГЕРБ се канят приближени на бившия кмет на града Георги Славов.

Много интересно е положението в Пловдив, където Цветанов има много поддръжници в местната организация на ГЕРБ, ръководена от бившия кмет Иван Тотев.

Двамата са близки от години, а Цветанов бе най-яростният поддръжник на Тотев по време на двата му мандата като градоначалник. Преди време депутат Атанас Ташков, известен като изключително приближен на Тотев, бе записан да коментира, че Цветанов е човекът, който работи за Пловдив, а Борисов има пренебрежително отношение към местната партийна организация. Това налива вода в мелницата на онези, които твърдят, че именно Иван Тотев ще е човекът на Цветанов в Пловдив. 

Дали това ще се случи, може да стане ясно още следващия месец, когато трябва да бъде учредена партията Републиканци за България. Нейните амбиции са да влезе в парламента още на следващите избори догодина.

На терена вече е и новият кандидат за спасител на нацията в лицето на Слави Трифонов, а своите 19 мерки за 19 месеца вече обяви бившият омбудсман Мая Манолова, която днес гастролира под тепетата.

С изключение на партньорите на ГЕРБ в сегашното управление от ВМРО и НФСБ всички разчитат явно на една карта - че точно те са алтернативата на Бойко Борисов в управлението. Ако се съди по резултатите от последните социологически проучвания обаче: Борисов все още няма сериозен опонент.

И ако искат да го отстранят от властта, противниците му ще трябва да разчитат на сложни коалиционни маневри и сделки на принципа "целта оправдава средствата". Шансът им е в голям скандал през следващите месеци, който рязко да смъкне доверието към премиера. Той обаче е доказал, че умее да излиза сух и от най-заплетените ситуации, а освен това инстинктът му показва, че противниците му са слаби.   

 БСП губи подкрепа заради постоянните вътрешни войни и неадекватното поведение на лидера Корнелия Нинова в кризата с коронавируса. Освен това за нейния електорат битката ще е кървава, като половин дузина родни популисти ще опитат да късат живо месо от столетницата. Подкрепата за Слави Трифонов върви нагоре, но Дългия е далеч от очаквания летящ старт. 

"Да, България" и ДСБ днес изглеждат още по-слаби в сравнение с предишните парламентарни избори, когато изпаднаха под чертата и за пръв път от 1990-а оставиха българския парламент без представители на десницата. 

Така за Борисов най-трудната задача година преди вота изглежда да проектира следващата си патерица в управлението, ако Патриотите се окажат съвсем разединени и не успеят да влязат в парламента следващия май.    

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Реджи

Реджи

29.05.2020 | 14:47

Тотев няма да смее защото го е страх от Борисов. Борисов го спаси когато съда го беше отстранил от кметския пост. А и за разлика от Цветанов на Тотев делото за зоопарка все още е в прокуратурата, спец съда го върна на прокуратурата а от там няма информация до момента. Така че Тотев на дали ще смее да напусне ГЕРБ и да се присъедини към Цветанов. Също и Менда няма да му позволи.

Отговори
1 1
Ревизоро

Ревизоро

29.05.2020 | 07:25

Да не се окаже, че си е намерил съкилийник.

Отговори
7 0
Републиканец

Републиканец

28.05.2020 | 23:00

Републиканци за България. Името е повече от ясно. Бих се записал за всякакво участие в партията.

Отговори
0 23
Монархист

Монархист

29.05.2020 | 09:17

Хайде, трол четата на Тотев се появиха

Отговори
6 0
хахаха

хахаха

28.05.2020 | 20:33

Двама престъпници правят партия.... нищо ново.

Отговори
12 1
неудобен въпрос

неудобен въпрос

28.05.2020 | 19:05

И какво, нямало престъпление за апартамента на Цветанов, но никой не е купил на такава цена от тази фирма :)

Отговори
12 0
Селянинът с колелото

Селянинът с колелото

28.05.2020 | 18:50

ПОГОВОРКАТА Е КРАСНОРЕЧИВА НАЛИ???? “”””С къвто се събереш такъв ставаш”””””

Отговори
12 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?