Следвайте ни

Целта пред БСП - паритет с ГЕРБ и ИТН и участие във властта

Националният съвет на столетницата казва днес кои места ще са запазени за гражданската квота и коалиционните партньори

viber icon

БСП се опитва да вземе аванс пред политическите си опоненти, като обяви първа водачите на листите за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Имената им ще станат ясни още днес след заседанието на Националния съвет на партията, което ще се проведе също днес в столицата. В него ще участват петима пловдивчани - доц. Георги Йорданов, депутатът от 45-ото Народно събрание, Иван Петков-Бебето, Десислава Йорданова, Красимир Карамфилов и Иван Цанов. Големият въпрос е дали Корнелия Нинова отново ще води листата под тепетата, или ще отстъпи това място на някой друг.

Целта за вота - паритет с ГЕРБ и ИТН 

БСП се стяга за участие във властта още след вота на 11 юли. Социалистите имат трима служебни министри в лицето на Бойко Рашков, Янаки Стоилов и Христо Бозуков, а в годините назад към идеите на столетницата е гравитирал и премиерът Стефан Янев. Според източници от "Позитано" целта на партията е на 11 юли  БСП да получи близък резултат до този на ГЕРБ и "Има такъв народ", което да направи социалистите непреодолим фактор при съставяне на следващия редовен кабинет. Той трябва да е програмен или експертен и да получи широка подкрепа в 46-ия парламент. Подобна идея имал и президентът Румен Радев, който не желаел да има трети парламентарни избори тази година и вот "2 в 1" наесен. Очаква се подкрепа за такъв вариант от ИТН, Демократична България и "Изправи се! Мутри, вън". За основа на бъдещия програмен кабинет ще служи съставът на сегашното служебно правителство. 

Партньорите

По време на сбирката на Националния съвет днес ще станат ясни и местата, които ще получат в листите коалиционните партньори и представителите на гражданската квота. До момента от БСП постигнаха споразумения за общо явяване на изборите с АБВ, "Напред, България" и няколко по-малки организации. Преговорите за разширяване на лявото предизборно обединение продължават, но вече е ясно, че в нея няма да влезе Движение 21, след като лидерът му Татяна Дончева реши да остане част от коалицията „Изправи се! Мутри, вън”.

Националният съвет ще трябва да избере и нов говорител на предизборния щаб, след като преди седмица пиарът Васил Самарски загуби битката с коронавируса.

Напрежението по линията „София-Пловдив” остава

Няма напредък в опитите да се изгладят отношенията между националното ръководство на партията и градската организация на БСП в Пловдив, доминирана от приближени на Георги Гергов. То тлееше отдавна заради критиките, които Гергов отправяше в годините на лидера Корнелия Нинова и ескалира преди старта на кампанията за вота на 4 април. Тогава Гергов бе изключен от партията, а националното ръководство игнорира без обяснения всички предложени от градската структура кандидат-депутати. В резултат БСП получи едва 19 783 гласа. С 14,63% социалистите останаха трета сила в града, макар водач на листата да бе самата Корнелия Нинова. Опонентите и в Пловдив припомнят, че без нея, когато местната структура правеше кампанията и определяше кандидат-депутатите, резултатът под тепетата никога не е падал под 40 000 гласа.

Дежа вю с листата в Пловдив-град

Градската организация на БСП ще проведе своята конференция в четвъртък. Този път тя ще е присъствена и ще бъде в панаира. По време на сбирката ще бъдат обобщени номинациите на пловдивските социалисти за кандидат-депутати. Най-вероятно обаче предложението на местната структура отново ще бъде пренебрегнато от Националния съвет, както стана и за изборите на 4 април. Така листата в Пловдив ще водят Корнелия Нинова или проф. Иво Христов, а начело на тази в областта отново ще е Манол Генов.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?