Следвайте ни

Улица „Велико Търново“ - завладяваща еклектика и малко архитектурен тюрлюгювеч

Изградена като броеница от различни по дух сгради, тя е живата история на градостроителството в Пловдив през последния век

viber icon

На снимка, правена от легендарния фотограф Димитър Кавра през 1880 година, съвсем ясно се вижда улица „Станционна“ (днес „Иван Вазов“). Придворният фотограф на княз Фердинанд І обаче все още не може да заснеме днешната ул. „Велико Търново“. Просто по онова време тя  изобщо не е съществувала. Какво обаче сътвориха по дължината й родни и европейски майстори в архитектурата 140 години по-късно? Със завладяващата еклектика, в която във времето е добавен и малко архитектурен тюрлюгювеч, улицата е живата история на градостроителството в Пловдив през последния век. 

Специфичното при „Велико Търново“ е, че тя оформя южната градска кулиса на Цар-Симеоновата градина, а с това и „корниза" на цялото застрояване наоколо, казват архитектите, обединени в група КАПО (Клуб на архитекта професионалист и общественик). Този „корниз" е изграждан в продължение на цяло столетие, във вид на броеница: низ по низ, бавно и постепенно и днес в „обема“ на улицата се виждат както старинни къщи от миналото на града, така и нови обеми, които търсят единство със старините. В едната си част (там, където е хотел „ResidenceCityGarden“, болница „Медикус Алфа“ и библиотеката) улицата е част от Градината и най-важната градска част - центъра. А в продължението си след ул. „Авксентий Велешки“ тя е типична илюстрация на живота от миналото. Неслучайно точно тук през годините са живели много емблематични личности като словенеца с пловдивско сърце Антон Безеншек и самия Борис Христов /макар и съвсем кратко след раждането си/.

„При социализма, когато архитектите „гонили“ количествени показатели, на ъгъла между улиците „Велико Търново“ и „Екзарх Йосиф" бил построен жилищен блок с обем чужд не само на улицата, но и на целия район. Днес се вижда как дърветата по периметъра й камуфлират“ тази обемна грешка. И обединяват пространственото й въздействие“, коментират от КАПО. И допълват, че това идва да ни подскаже значението на зеленината като обем и възможността с нея да се коригират подобни грешки в архитектурата. „Ето как малко по-надолу сградата на бившата Стоматология (склада на Томасян) и офисът на застрахователна компания успешно принадлежат както на улицата, така и на бул. „Руски" и „Авксентий Велешки". Само че с годините ул. „Велико Търново" е постигнала своя характерен силует и изграждане. Днес следва това да се пази и развива внимателно. Без повече обемни несъответствия“, призовават архитектите от Клуба.

От периферията - в идеалния център

„Иван Вазов“ е ключова за Пловдив, тя свързва площад „Централен“ с железопътната гара и е първата модерна улица под тепетата. Проектирали я западни архитекти на служба към Османската империя още през 1870-те години, когато построили пловдивската жп гара и до 1920 г. тя носи името „Станционна“. С годините по дължината й се появили редица елегантни за времето си къщи.

А каква е ролята на съседната й ул. „Велико Търново“?

В началото била част от градската периферия, но днес е съществена част от идеалния център. С годините е придобила своя характерен силует и визия. По дължината й днес редуват малки къщи, мастодонти от времето и соца и кооперации с фасади от стъкло, сътворени от новите проектанти под тепетата. 

Повелителят на парковете с изтънчен дом на №39

Ул. „Велико Търново“ пази спомена за първата къща на Люсиен Шевалас - градинаря, често наричан „министъра на цветята”  и "повелителя на парковете". Той се прочул с прекрасните градини, които проектирал и изграждал по света - работил е в Бразилия и Африка, показал изключителния си талант като придворен градинар на турския султан Абдул Азис. Затова швейцарецът е поканен в българската автономна област Източна Румелия от първия й генерал-губернатор Александър Богориди. Идвайки тук, Шевалас се влюбва в Пловдив и остава в града до края на живота си.

Със съпругата си София - дъщеря на прочутия граф Бросар, през 1885 г. започват да строят собствен дом. Избират място до пътя към железопътната гара, където по онова време се заселват европейците. Проектира го най-добрият специалист в Източна Румелия - италианският архитект Пиетро Монтани. През следващата година сградата е завършена, а когато свалят дървеното скеле, се показал изтънчен аристократичен дом. Къщата може да се види и днес на ул. „Велико Търново”№ 39.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

мръсен, кален , прашен, немит, презастроен, разбит, опожарен, окраден,

мръсен, кален , прашен, немит, презастроен, разбит, опожарен, окраден,

27.07.2020 | 17:41

Мутропитеците гербави разсипаха града, разни ченгета, рози, архонти, масони и гергови прасета се упражняват в архитектурни гротески из целия град...

Отговори
3 0
монк

монк

08.07.2020 | 21:47

А за Нена Михлюзова,преподавател по музика,да сте чули.Дарила къщата си на общината,ул. В.Търново 16

Отговори
5 1
Дарила на ...ОБЩИНАТА? Както Кудоглу? Жалко

Дарила на ...ОБЩИНАТА? Както Кудоглу? Жалко

08.07.2020 | 22:02

На мафията заплатаджии в "общината" не бих подарила четка за зъби! Само цицат, само забраняват и ограничават и тормозят, нищо не помагат, а Градът вече няма силици ... Другият коментар също е справедлив, че след Диран Парикян (Никола Балканджиев преди него) разните Христо Мишевци, Иван Паневци и ИнДжинеринги ИМПЕРИАЛисти не бяха добри управници, а НЕКОМПЕТЕНТНИ КАЛИНКИ.

Отговори
11 0
Не че нещо, ама

Не че нещо, ама

08.07.2020 | 20:40

От 1944-а до 1989 два автобуса КАЛИНКИ и от [email protected] до днес още пет автобуса КАЛИНКИ /горе долу/ разсипаха тоз вековен град с некадърност и алчност!!!

Отговори
11 1
Платеното перо на Фьодор КараКАЛИНКА отново? Подражателка?

Платеното перо на Фьодор КараКАЛИНКА отново? Подражателка?

08.07.2020 | 17:50

ДАНИЕЛКЕ мила, къде по-точно си чувала "...Шевалас - градинаря, често наричан „министъра на цветята” и "повелителя на парковете". Той се прочул ..." да го наричат по този начин? Аз седемдесет години из Града хич не подозирах за съществуванието му допреди лесоТЕХНИЦИТЕ да му изградят паметник в градината, та белким с кудкудякане си извоюват абсурдното прозвище "АРХИТЕКТИ" (без да положат задължителните за титлата ИЗПИТИ). Помисли си дали да не оставиш човъркането из архитектурската тематика на Колегията дипломирани и напълно компетентни а и грамотни АРХИТЕКТИ, а? А? Стига ни оня акад. проф. д-р инДж. Фьодор КараКАЛИНКА, член-кореспондент на АМТИ +И +Цирк, катедра СТРИП във ПодТеЛето да се лигави некомпетентно и ПРОДАЖНО.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?