Следвайте ни

Руси Чернев, главен редактор на "Марица": Търсим новия Кудоглу

viber icon

Пловдив, който всички много обичаме, е уникален не само със своята история и природните си забележителности, а и с хората, живели тук преди нас. В седмата поредна изложба от кампанията "Пловдив през годините" решихме да отдадем чест на най-достойните сред тях - дарителите. Наскоро чествахме и будителите. Всъщност между будителите и дарителите няма ясна граница. Това са една и съща група големи българи, обединени от четири думи  - просветеност, енергичност, родолюбие и щедрост. 

Защото щеше ли да я има българщината, ако именно най-успелите в началото на 19. век не бяха започнали да даряват лични средства, за да строят православните храмове. По-късно те построиха и първите български училища. А именно от амвона на храма и от думите на даскалите в класните стаи се запали искрата, която доведе до Април 1876, за да се случи по-късно и Освобождението. 

И след него не можехме без дарителите. Те построиха първия български университет, те построиха болниците и още училища. За да стане в началото на 20. век. България една от най-просветените нации в Европа с над 70% грамотно население. 

Онзи възход, в който за 30 години свобода и собствена държавност страната ни започва да се равнява с най-успелите, може би е най-романтичният в българската история. А това се случи с усилията на хората, които бяха готови на лична саможертва - успели, но и щедри. Те запалиха по доброто още стотици и хиляди.

Вярвам, че и ние имаме какво да дадем, за да оставим нещо след себе си на любимия Пловдив. А някъде сред нас живее новият Кудоглу.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Rebeka

Rebeka

29.03.2020 | 19:42

Преди всичко искам да ви пожелая един щастлив и успешен ден! Не се познаваме, но искам да ви попитам дали ще имате възможност да ми редактирате един текст, написан от мен . Иска ми се да си го издам за лично ползване под формата на книжка до 10 бр. в печатница, но преди това ми се иска просто някой да ми го редактира професионално. Бих искала да попитам колко ще ми струва, ако имате възможност 39 страници набрани на компютър, искат си редакция. Просто незнам към кого да се обърна, затова към вас! Бих искала оферта за цена. Надявам се да получа отговор.Извинявам се ако съм ви притеснила. Лека и спорна работа Mail:[email protected]

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?