Следвайте ни

Разкриват чудото на Римския стадион СНИМКИ

Космонавтът Валери Биковски - герой на Съветския съюз, раздава автографи като рок звезда

viber icon

Под рубриката „Стар албум” „Марица” ще публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата. Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова  съхранената памет на Пловдив е толкова ценна. 

 

Септември 1977 г.

 

Ваня Сивинова стана една от най-популярните ни кукловоди. Десетки роли в превъплъщението на какви ли не животни е изиграла талантливата актриса. Толкова много труд, за да видиш щастливи и радостни детски очи в препълнената зала.

                                                                                                          Април 1969 г.

 

 Гост на Пловдив бе космонавтът полк. Валери Биковски - герой на Съветския съюз. Той стана почетен член на Пловдивската пионерска организация и десетки пионерчета получиха мечтания автограф.

                                                                                                          Октомври 1972 г.

 

Началникът на отдел „Култура“ на Градския народен съвет в Пловдив Петър Чакалов (вдясно) и художникът Димитър Киров обсъждат работен вариант за цветовата гама на сградите по Главната. Скоро ул. „Васил Коларов“ ще стане една от най-красивите търговски улици в страната.

                                                                                                          20 май 1975 г.

 

            Радко Дишлиев  - великолепният Бенковски, ролята, с която ще се запомни от всички, които са гледали серията филми, посветени на 100-годишнината на Априлското въстание от 1876 г.

                                                                                                          Октомври 1978 г.

 

Младото поколение няма спомени от подобни зрелища. В края на всяка манифестация (една забравена вече дума) пред централната трибуна спортисти изпълняваха специална атракционна програма пред ръководителите на града и окръга. Всичко е само спомен далечен.

                                                                                                          7 ноември 1971 г.

Археологът Лили Ботушарова е започнала уникални масови разкопки на Джумаята в Пловдив. Показват се първите мраморни фундаменти на Римския стадион.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

намръщенЪ

намръщенЪ

10.06.2021 | 13:08

Най-големият стадион в целия югоизток на империята с поне 20-30хиляди капацитет. За съжаление, може да се разкрие само толкова. А някога от там минаваха автобуси 4 и 17 от "Г.Димитров"(сега "Цар Борис") през "Отец"-а, пл.Джумаята и към бул."Руски" по сегашната "Христо Данов"(тогава носеше името на някой загубен русофил от рода Заимови, не помня кой)

Отговори
8 2
Цецо

Цецо

06.06.2021 | 17:53

Лилия Ботушарова живееше с брат си д-р Асен Ботушаров на ул. "Капитан Райчо"/две къщи след ул. "Аспарух" в ляво/ той също нямаше семейство и беше много съвестен в работата си-нещо като личен доктор на цялата махала.Сред нощ го тъсиха комший и той не отказваше на никои. Майка им е била директор на у-ще "Душо х. Деков. то се е намирало с/у Божиловия чифлик на ул."Мали Богдан" .Имам запазена диплома на моята леля с подписа на г-жа Ботушарова.

Отговори
26 1
Достойни фамилии КОРЕНЯЦИ, обаче ...безпартийни...

Достойни фамилии КОРЕНЯЦИ, обаче ...безпартийни...

07.06.2021 | 23:10

Имаше ги, бе Цецо, стари семейства с достойнство и човечност, с мъдрост и умения не само по Капитана, ами и по цялото ТРИХЪЛМИЕ преди да слезе с чизмите ЗКПЧ от Станимака Начо Диктатурата да коли/беси, да ги изселва за да им "обобществява" имотите (дето сега кьопави КАЛИНКИ на заплата се чудят и не умеят да ги коландрят) и да обезлюди Стария Град. Сегашните управници нехаят и даже се радват, че кадърните младежи отпътуват към Белите Държави, за да не им се пречкат на Далаверите с Ортаците. Ти и аз и другите опълченци само можем да се отпуснем в носталгиите си. Площад ЛИЛИЯ БОТУШАРОВА ако няма, то "ДиКиро" нали му прерязваха лентата неотдавна; "Къща-МУЗЕЙ Атанас Кръстев" (?!? щом не е акредитирана от Министерството, а си е частен имот значи няма СТАТУТ!) и всякакви Почетни СъСеляни в тефтерите на СелСъвета и в рамка и стъкло на стената на урунгелите до ...Христо Мишев... но млъкни сърце!

Отговори
5 2
ЛИЛИЯ  БОТУШАРОВА ни даде Античния и Стадиона, а не "Лили", сульо!

ЛИЛИЯ БОТУШАРОВА ни даде Античния и Стадиона, а не "Лили", сульо!

06.06.2021 | 17:29

ЛИЛИЯ БОТУШАРОВА е името, а не "Лили" на великата археоложка, която на две кутии "СЛЪНЦЕ-първо" посвети десетилетия без да се омъжи и завъди челяд, за да ракопае не само Римския от Джумаята, но най-вече и АНТИЧНИЯ. "Улица" Цар Ивайло се спускаше от Жълтото долу до Света Марина, застроена с етажни масивни кооперации. Колко инстинкт, знания, хъс, мъдрост, хитрост и постоянство вложи тя за да убеждава, да побеждава, да надхитрява всевъзможните еснафи, властелини, партийци и фелдфебели само тя си знае, за да поднесе на Града АНТИЧНИЯ. Нито булевардче, нито мраморна плоча, нито бронзова, нито тенекиена табелка не носи нейното име . . . Отворете медиите да видите какви капути и капутки се перчат; и все по-надолу спадаме

Отговори
47 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?