Следвайте ни

Президентът на „Хелиос Метал Център“ Кирил Василев: Даряваш това, което липсва на хората

viber icon

Президентът на „Хелиос Метал Център“ Кирил Василев построи един от най-уникалните храмове в Пловдив. „Св. Николай Чудотворец” е точно копие на параклис в украинския град Николаев, два пъти и половина по-голямо от оригинала.

Представлява еднокорабна, еднокуполна базилика с височина 22 м и застроена площ 200 кв.м. До него се издига 24-метрова камбанария, на чиято фасада са вградени два специални часовника. Двуметровите кръстове са изработени и позлатени в работилниците на Киевско-Печорската лавра.

Общо за храма са отлети 6 камбани, като най-голямата тежи 200 кг, а най-малката - 30 кг. Самият строеж е нестандартен и уникален за България. Извършва се от „Хелиос Метал Център“ ООД и партньорски фирми.

Куполът тежи 12 тона и е с диаметър от 10,7 метра. Висок е 5,5 метра. Това е единственият метален купол в страната. Всички метални конструкции, използвани за изграждането на храма, са създадени във фабриката на „Хелиос Метал Център”, след което са пренесени на части до строителната площадка и впоследствие монтирани. 

Фасадата на храма е в традиционен руски стил: бели стени, над които се издига син купол, обсипан със златисти звезди и заобиколен от по-малки златисти куполи.

- Г-н Василев, как Ви осени идеята да построите храма „Св. Николай Чудотворец“ в район „Западен“?

- В България има много църкви. Всички са построени в духа на времето си. Изградени са в различен стил. Харесах храма в един украински град, през който минавах дълги години. При моите пътувания винаги параклисът в Николаев изплуваше от мъглата пред мен. Градът е разположен в залив на Черно море и край езера, и почти винаги е мъгливо.

Всеки път изплуваше като светлина от тъмнината. Харесахме го и го представихме пред дядо Николай с въпроса дали отговаря на каноните на нашата църква, тъй като все пак е в т. нар. руски стил. Пловдивският владика го хареса. След това поискахме място, на което да го построим.

Тогава разговаряхме и с новоизбрания кмет на Пловдив Здравко Димитров, който тогава управляваше район „Западен“, и го попитахме дали може някъде в квартала да изградим черквата.

След година борба Димитров намери възможност да осъществим тази идея и Общината подари терена на Пловдивската митрополия. Радостен съм, че успяхме да построим храма и да го дарим на всички пловдивчани. Църквата е институцията, която го управлява, и следва да привлече миряните в него. В този район по-рано нямаше църква, най-близката е чак в подножието Бунарджика - „Св. Петър и Павел“.

- Какво е за Вас дарителството?

- Даряваш нещо, което чувстваш, че липсва на хората, и те имат нужда от него. Живеем в едно безвремие и безверие, в което обществото само се е хвърлило с помощта и на вътрешни, и на външни сили. Имаме нужда от малко повече вяра.

За да се подпомогне вярата, са нужни светини. Ако си бях купил Ролс-ройс или Бугати Вейрон, щяха колегите Ви от жълтите медии да пишат за него. Аз обаче не съм голям фен на „Бързи и яростни“, затова реших да построя църква, за да може белким някой да влезе вътре и да реши да се очовечи. Един да спечеля, ще бъде достатъчно за това, което съм направил.

- Каква е равносметката - бяха ли спечелени души за вярата?

- Църквата „Св. Николай Чудотворец“ бе изключително добре посрещната и е доста посещавана вече пет години. Тя е построена в съвременен стил. Продължава да е все така блестяща, лъскава и здрава. Много хора ме питаха защо е в такъв стил. Искам да е по-съвременна.

Не може в 21. век да строим същото, както преди два века. Навремето такава е била строителната технология, сега градим по друг начин. Хората днес са пренаситени с всевъзможни реклами и трябва да е нещо лъскаво, впечатляващо и ярко, за да привлече вниманието им. Младите хора имат нужда от малко повече екшън и по-яки неща, за да се запалят по нещо. Идеята ми беше такава.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?