Следвайте ни

Пловдивчанки с възрожденски дух отварят забавачки СНИМКИ

viber icon

„Дарителите" - емблематичната културна кампания на вестник „Марица" и „Хермес медия", продължава с историите на най-големите пловдивски благодетели.

Повечето от тях познаваме от историята като изтъкнати просветители, общественици, държавници, предприемачи и търговци, поставили основите на Българското възраждане. Ще покажем по-малко познатата страна на щедрите им дела в следващите броеве на вестника и на marica.bg. 

 

Женското дружество „Майчина грижа" - една от най-старите и авторитетни благотворителни организации в Пловдив и в страната, е основано през 1868 г. Учредителките са от видни пловдивски възрожденски фамилии.

Инициативна роля играе учителката Рада Гугова (Киркович). Останалите са Мария Герова, Ефросина Каблешкова, Гина Данова, Стефанка Гешова, Мария Йоаким Груева, Кера Минкова, Екатерина Странска, д-р М. Доганова и др.

Те са обединени от желанието „да възродят и поддържат националния дух между пловдивските граждани". Първоначално жените от „Майчина грижа" събират български момичета, попаднали под гръцко влияние, учат ги да четат и пишат на родния език, разказват им българската история.

По време на Априлското въстание дружеството приютява бежанци от пострадалите селища, осигурява им храна и облекло. През 1884 г. откриват първата забавачница за деца под тепетата, а две години по-късно и втора.

По-късно създават безплатна трапезария за децата от забавачницата, а през 1910 г. уреждат колония за бедни ученици от основните училища в с. Първенец. През 1922 г. настоятелството успява да открие трапезария за бедни ученици от основните училища и от прогимназиите в града. В нея дневно се хранят от 250 до 400 ученици.

През 1925 г. забавачницата в Пловдив се трансформира в дневен приют за деца на работещи жени. През 1941 г. дружеството отваря и поддържа до 1944 г. и летен дневен детски дом за 40 деца. Те откриват и летни лагери за 250 ученици, почиващи на две смени, а през 1943 г. - трапезария за 25 безпризорни деца и за 25 сирачета.

Женското дружество се радва на неизменната щедрост на пловдивчани. Сред заслужилите дарители са княгиня Евдокия, Пловдивският митрополит Максим, дългогодишната членка Екатерина Странска, Мария и Иван Кесякови и много други.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?