Следвайте ни

Пловдивчани градят Девическата с дарения

viber icon

„Дарителите" - емблематичната изложба на вестник „Марица" и „Хермес медия", украсява Цар-Симеоновата градина. Все още можете да разгледате 20-те пана с уникални старинни снимки.

Повечето от тях познаваме от историята като изтъкнати просветители, общественици, държавници, предприемачи и търговци, поставили основите на Българското възраждане. Ще покажем по-малко познатата страна на щедрите им дела в следващите броеве на вестника и на marica.bg. 

Пловдивчани не са стояли със скръстени ръце, а сами създали първите си училища преди Освобождението. След това на помощ идват държавата и общината.

Водено от стремежа си към просветно и културно развитие на жената, на 1 септември 1881 г. правителството на Източна Румелия открива Областна девическа гимназия в Пловдив. Тя наследява създаденото през 1862 г. Епархийско девическо благовещенско училище, ръководено от учителката Теопемта Манева.

Държавата поема издръжката му, наред с общообразователните дисцип­лини в програмата са включени и предмети, необходими за една девойка -домакинство, ръкоделие и педагогика. Управлението на гимназията се поверява на управителка (директорка). За целта специално е поканена известната чешка педагожка Франциска Сенлер. Тя учи момичетата на аритметика, анатомия, химия и френски език и управлява пансиона за девойки.

Идеята за създаването на Девическото училище идва от Пловдивския митрополит Панарет, който внася първите дарения.

Създава се комитет, който събира средства чрез волни пожертвувания, помощи от църквата, от общинското и централното управление и от руските „окупационни“ власти. Пловдивският генерал-губернатор Аркадий Столипин подарява 9952 лв., а княз Богориди - 50 лири. С изработването на проект за сграда и ръководството на строежа е натоварен окръжният инженер, архитект Йосиф Вацслав Шнитер - чех, завършил Виенската политехника. Той е проектирал някои от най-забележителните сгради под тепетата.  

Списъкът на спомоществователите е дълъг, а сред най-изявените са: митрополит Панарет, Йоаким Груев, Тодор Кесяков, Христо Г. Данов, Костаки Пеев и други. В зависимост от възможностите си много граждани предоставят различни по размер помощи.

За построяването на сградата са похарчени 113 375 лв., като общинската власт подпомага с 12 889 лв., а румелийското правителство отпуска двегодишен заем от 3800 лири. От 116 възпитаници при откриването на учебното заведение през учебната 1908/1909 г. те нарастват на 901. В гимназията се записват 116 ученички.

С държавни средства са обзаведени различни кабинети, създадена е учителска и ученическа библиотека, набавени са необходимите учебни пособия. Ежегодно Дирекцията на просвещението отпуска помощи на бедни ученички в размер между 200 и 1000 злaтни гроша.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?