Следвайте ни

Пловдив посреща Гагарин възторжено след полета му в космоса СНИМКИ

viber icon

Тази година се навършат 60 години от едно от най-значимите събития през ХХ век. През 1961 г. е осъществен първият полет на човек в космоса, а името, което ще се помни дълго е Юрий Гагарин.

Гагарин е избран за първия полет в космоса измежду шестима други пилоти и на 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути от Байконур излита космическият кораб „Восток”, който прави обиколка на Земята.

Тези 108 минути правят Юрий Гагарин най-известния човек на планетата. Целият свят се вълнува от този велик миг и искат да се докоснат до човека, който го направи възможен. Един месец след звездния миг на пилота той прави околосветска обиколка в повече от 30 държави.

България има късмета да е втората страна от тура му и Гагарин посещава редица градове, като не пропуска и Пловдив. Космонавтът е посрещнат от многолюдна тълпа, която желае да го види отблизо и да му засвидетелства уважението и любовта си.

Улиците на града са пълни с хилядите пловдивчани излезли да се докоснат до кумира на цял свят. По време на тази визита Гагарин получава званието Почетен гражданин на Пловдив. 

Пловдичанинът Александър Петков е купил на онлайн търг тези три снимки от посещението на Гагарин в Пловдив и ги изпрати специално на „Марица“, за да отразим забележителната годишнина.

Албена Исаева

Албена Исаева

Редактор

Албена Исаева завършва Българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий". Работила е като Маркетинг специалист в банкова институция. Част е от екипа на "Марица" от 2020 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Стефан

Стефан

26.04.2021 | 11:00

Няма НИТО ЕДНО доказателство, че Гагарин е бил в капсулата по време на полета. НИТО ЕДНА снимка, НИТО ЕДНО видео от старта или от полета. И то при положение, че даже кучетата са ги следили с видеокамера...Гагарин се е приземил с парашут само на трийсетина километра от учебната си база....

Отговори
0 3
Байчо

Байчо

12.04.2021 | 00:34

Архивни кадри от пристигането му в България: https://www.youtube.com/watch?v=242P2zpB_iw

Отговори
3 0
Интересно!

Интересно!

11.04.2021 | 17:35

В чест на Юри Гагарин в ресторант Тримонциум е даден тържествен обяд. На този обяд който струвал 23 хиляди лева Гагарин изял само половин хубава българска ябълка.

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?