Следвайте ни

Пловдив дава прототипа на виенско колело преди 4 века

viber icon

Виенското колело, монтирано на централния площад от варненска фирма, раздели пловдивчани в спора дали мястото е подходящо за подобен род съоръжения. Конструкцията, наречена "Окото на Пловдив" по подобие на колелото в Лондон, се издига почти на нивото на 12-етажния бивш партиен дом. Радетелите на забавления, особено децата и тийнейджърите, очакват с нетърпение тези дни да видят отвисоко панорамата на града. Противниците се опасяват, че стилният площад се превръща в панаирджийско място със захарен памук и кебапчета, и напомнят, че реконструкцията на площада заедно с подлеза на ул. "Гладстон" и Римския форум-север струва близо 12 млн. лева. Някои от плочките вече са потрошени от тежестта на камионите. 

Виенско колело в центъра на Пловдив обаче не е нещо ново. Напротив - идеята има дълга традиция. Преди време общественикът Георги Чунчуков, дългогодишен преподавател по математика, предлага атракцион с името „Окото на Пловдив” да се издигне на Бунарджика. Според него така пред посетителите ще се открива неповторима панорама през Тракийската низина до Балкана, Родопите и Рила. 

Предложението на  Георги Чунчуков  звучи авангардно, но е подплатено със солидни исторически аргументи. Първото виенско колело в света е документирано именно в Пловдив преди 4 века. Снимка на  негов прототип е поместена в октомврийския брой от 1997 г. на американското списание „National Geographic”. В коментар към снимката е отбелязано, че първите сведения за такъв вид въртележки, известни под името Bulgarian Ride, датират от 17 май 1620 година. Тогава на панаир в Пловдив английският пътешественик Питър Мънди вижда атракционното съоръжение, непознато в Европа, и го описва в дневника си. Едва през 1728 г. подобна въртележка се появява в Англия. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Затова е виенско  колелото, а не пловдивско

Затова е виенско колелото, а не пловдивско

03.06.2021 | 14:02

Смешните майни с големия местен патриотизъм! Майни, даже политиците не може да си изберете, а ги ви спускат от София!

Отговори
3 8
намръщенЪ

намръщенЪ

11.06.2021 | 18:07

Ей, келеш, не обиждай! Когато Пловдив е имал две гимназии - гръцка и българска в центъра на бъдещата столица(Недоразумението Дринов при перфектен град за такава - РУСЕ) са пасели гъски. Докъде я докара България с тази столица се видя

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?