Следвайте ни

Мимо Райчев разказва как Альоша за малко да стане Сталин СНИМКИ

viber icon

Как вместо Сталин на върха на Бунарджика се появи Альоша. Тази и още много други истории са включени във втората част на книгата на Димитър Райчев „Спомен от Пловдив“. 

В нея ще бъдат поднесени най-любопитните моменти от историята на града по времето на социализма. 

Този том от хрониката ще разкаже за годините от 1945 до 1989. „Това е интересно време, когато много е построено и направено. Има куп места в Пловдив, които хората ги виждат, но не знаят подробностите за тях“, каза Мимо Райчев.

Една от интересните истории е свързана с паметника на Альоша.

„Още през 1945 година започват да обмислят идеята за паметник на Съветската армия. След това по случай 70-годишнината на Сталин /1949 – б. р./ искат да вдигнат негова статуя. Ако го бяха вдигнали наистина вече щяхме да сме го махнали този паметник“, казва Димитър Райчев. 

После имало нов конкурс. Първо са смятали да изобразят цяла група от руски войници с автомати. И този порект не е одобрен и чак накрая се спират на сегашния вариант – единична фигура на войник. 

Авторът Райчев ще работи по „Спомен от Пловдив – втора част“ още няколко месеца. 

„Има още много факти за които трабва да се ровя в музейните архиви. Книгата ще има богат снимков материал“, казва Райчев. Вероятно книгата ще бъде завършена в края на следващата година.

Първата част „Спомен от Пловдив“ бе представена на 1 септември. В нея бяха описани важните събития между освобождението и 1944 година. 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

жалко

жалко

23.01.2021 | 10:08

жалко че не са направли пометник на Сталин ,досега да са го махнали

Отговори
3 0
въпрос

въпрос

15.01.2021 | 09:46

Толкова ли трудно щеше да направят паметник на Сталин та всега да не гледаме тази тъпотия .

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?