Следвайте ни

Изложбата на "Марица" разказва: Пловдив иска университет през 1884-та, сбъдва мечтата си през 1945-а

viber icon

Наричат медицината сестра на философията, изкуството, науката и най-благородната професия. Но тя е много повече -  може би най-важната дейност, за да го има човечеството.  Днес то е изправено пред предизвикателството да превъзпита себе си, за да се справи с непозната досега пандемия. В този здравен, социален и икономически контекст насочваме внимание към тези, които са на първа линия - медиците. 

Медицината на 21. век е сложно организирана дейност - тя граничи с най-големите достижения на техниката и едновременно изисква дълбоки познания, натрупвани през годините. Тя е приоритет в работата на държавата, в която здравеопазването би трябвало да е основополагаща политика. 

 Първите болници обаче не са построени от държавата. Изградиха ги хората с големи сърца, превърнали здравето на другите в своя съдба. Без да жалят сили и средства, създават лечебните заведения, отличили Пловдив като град с традиции в здравеопазването на Южна България. 

Новата изложба от поредицата на ИК “Марица” и “Хермес Медиа” -  “Пловдив през годините”,  е посветена на медицината, защото вярваме, че каузата си струва. В нея  разказваме кой построи болниците на Пловдив и емблематичните аптеки, превърнали се във важна част от живота на хилядолетния град. Запазено място в изложбата имат и най-именитите пловдивски лекари, които през годините се грижиха за здравето на хиляди свои съграждани. 

Благодарим Ви, медици!

Първата медицинска лекция изнася в кино “Балкан” пред 500 души анатомът д-р Димитър Станишев

Още през далечната 1884 г. пловдивчани мечтаят градът им да стане университетски център. Тогава е взето решение за откриване на висше училище. Дори е определена датата на откриването му - 1 октомври 1885 г. Съединението и Сръбско-българската война провалят замисъла. След 1910 г. на няколко пъти е поставян въпросът за създаване на висше учебно заведение в Пловдив, но до конкретни решения не се стига.

В сградата на Търговската гимназия се настанява ректоратът на новосъздадения Пловдивски университет заедно с Медицинския факултет и институтите към него, както и кабинетите по физика и химия

Чудото става през 1945 г., когато с Указ № 180 от 4 август мечтата става действителност. Тържественото откриване на университета е на 9 декември 1945 г.

Университетът е с два факултета - Медицински и Аграрно-лесовъден, които през 1950 г. се разделят и продължават развитието си като самостоятелни учебни заведения. 

През 1973 г. на стоматолозите е предоставена сградата на бившия тютюнев склад на Магърдич Томасян. Там през 1974 г. е създаден Стоматологичният факултет

Първата медицинска лекция е в претъпкания салон на кино “Балкан”. Пред почти 500 души чете първата си лекция анатомът д-р Димитър Станишев.

автор: Владимир Балчев

Поглед към някои от знаковите сгради на Висшия медицински институт, 1958 г.

Първият ректор на Пловдивския университет академик Георги Янков

Ярка фигура в началния период от формирането на Пловдивския университет е проф. Богоя Юруков, създател на няколко от катедрите на Медицинския факултет

Професор Елисей Янев - от 1950 г. първият ректор на Висшия медицински институт “Ив. П. Павлов

Практически занятия на чуждестранни студенти, 1964 г.

 Катедрата по детски болести, професор Иван Вапцаров

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?