Следвайте ни

Хаджикалчов отваря старчески дом

viber icon

„Дарителите" - емблематичната културна кампания на вестник „Марица" и „Хермес медия", продължава с историите на най-големите пловдивски благодетели.

Повечето от тях познаваме от историята като изтъкнати просветители, общественици, държавници, предприемачи и търговци, поставили основите на Българското възраждане. Ще покажем по-малко познатата страна на щедрите им дела в следващите броеве на вестника и на marica.bg. 

 

 

Константин Хаджикалчов (1856-1940) е бележит пловдивски търговец, банкер, общественик и политик. Завършва Роберт колеж в Цариград през 1872 г. След завръщането си в Пловдив става читалищен деец и член на революционния комитет.

За участието си в Априлското въстание е арестуван, но е освободен по застъпничеството на чуждестранна анкетна комисия. След Освобождението през 1878 г. се включва активно в обществено-политическия живот на Източна Румелия. Включва се в подготовката на Съединението и участва като доброволец в Сръбско-българската война през 1885 г.

Издател на в. „Време" в Пловдив и кмет на града през 1895 г. Многократно избиран за народен представител. Един от основателите на Пловдивската търговско-индустриална камара. Името му се помни и с големите дарения, които прави за хората от Пловдив и Троянско - родния край на баща му.

В разгара на Първата световна война, на 2.06.1917 г., банкерът и търговец Константин Хаджикалчов създава старчески дом със собствени средства. Той купува двуетажна сграда и двор с обща площ 858 кв. м до църквата „Св. Богородица". Имотът струва общо 450 хил. лв., а за издръжката на социалния дом дава още 100 хил. лв., през 1929 г. - още 500 хил. лв.

По-късно приютът минава под егидата на Върховния комисариат на благотворителността. Целта на дома е „да се притече на помощ на бедни, бездомни, недъгави и стари пловдивски граждани, без разлика на вяра, народност, лишени от средства и от свои близки, които да ги гледат в старините ми“. В периода 1919-1933 г. за нуждите на дома са изразходвани 1 838 290 лв.

Пловдивчани също отварят сърцата си за изпадналите стари хора. Годишно между 30 и 50 частни лица и организации подпомагат приюта с пари, продукти и предмети. Константин Хаджикалчов е сред основните спомоществователи за построяването на училището в Троян през 1894-1995 г., а след голямата война със собствена средства построява новото крило на гимназията. По-късно той основава фонд на свое име за поощряване на учениците към "трудолюбие, наука и примерно поведение".

Главно с негови пари се построява и пансионът за 70 деца в двора на троянското училище. Дарява крупни суми и за училището в родното си село Орешак.

 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Да след отглеждането на отгледани синове

01.04.2020 | 09:18

И това ще ги сполети,, контингента,, може и по лошо...!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?