Следвайте ни

Джулиано Джема снима уестърн в Стария град

Рухва мостът на Марица, а Огнян Сапарев е пред сложна дилема коя красавица да избере

viber icon

автор: ИВАН КОДЖАБАШЕВ

Под рубриката „Стар албум” „Марица” ще публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата.

Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова  съхранената памет на Пловдив е толкова ценна. 

 Уестърн актьорът Джулиано Джема е известен у нас с филмите си „За един пробит долар“ и „Сбогом, Гринго!“. Преди 50 години каубоят снима епизод за нов филм в Пловдив с работното заглавие „Любовта на голямата мечка“.

Доц. Огнян Сапарев е пред сложна дилема. Той трябва да реши като председател на жури коя от трите кандидатки ще е фаворит. Бъдещият професор и ректор на Пловдивския университет и този път няма да сгреши в преценките си.

                                                                                                                   Декември 1988 г.

            Георги Божилов - Слона обичаше да се разхожда из Стария град, а след това с колегите си от Групата на пловдивските художници отсядаха в емблематичната кръчма „Пловдив“. По традиция Жоро Божилов пиеше любимото си червено вино каберне.

 

                                                                                                                  Октомври 1982 г.

            Стария мост над Марица една сутрин пловдивчани го видяха рухнал. Дълго време администрация не правеше нищо, за да осигури прехода от единия до другия бряг. Хората бяха принудени да отиват на работа, рискувайки живота си край придошлите води.

                                                                                                                             Юни 1971 г.

 

            Гордостта на Радиотелевизионния център в Пловдив бе предаването „За един милиард“, организирано и реализирано всяка седмица от различни градове в страната. Икономическата тематика бе в основата на предаването. Заслуга за добрия имидж имаха водещите Нери Терзиева и Живко Желев.

                                                                                                                       Февруари 1982 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?