Следвайте ни

Христо Г. Данов - апостолът на българската просвета

viber icon

 

„Дарителите" - емблематичната изложба на вестник „Марица" и „Хермес медия", украсява Цар-Симеоновата градина. Все още можете да разгледате 20-те пана с уникални старинни снимки.

Повечето от тях познаваме от историята като изтъкнати просветители, общественици, държавници, предприемачи и търговци, поставили основите на Българското възраждане. Ще покажем по-малко познатата страна на щедрите им дела в следващите броеве на вестника и на marica.bg.  

Българският Гутенберг ​- Христо Г. Данов (1828-1911), освен с огромната си обществена и духовно полезна дейност, е известен и със своята щедрост. След завършване на учението си в Панагюрище той последователно работи като учител в Стрелча, Перущица и Пловдив. През септември 1855 г. в Белград отпечатва първия си буквар „Старо-планинче“. 

Христо Г. Данов полага началото на своята дейност на по-солидни основи през 1855 г., когато учредил в съдружие с Я. Трувчев и Н. Бояджийски книговезница.

Предприятието се занимавало с издаване и разпространение на книги. Били напечатани няколко учебника в Белград и Пеща. За да успее с разпространението, той станал пътуващ книжар. Данов обходил почти всички по-будни центрове в Северна България и разпространявал своите учебници, като същевременно станал и апостол на българската просвета. Запознава учителите и учениците с новите книги, пробужда у тях интерес към четивото.

Много патила е преживял Данов по време на своите странствания. Често бил спиран и арестуван от турците и едва успявал да се избави. Заедно с книгите си той препоръчва и изпраща учители в Македония. Открил клон на книжарницата си във Велес.

Между издадените книги особен успех имал неговият буквар, който претърпял няколко издания. Открил книжарница и във Виена, а след Освобождението я преместил в Пловдив. През бунтовната 1876 г. Христо Г. Данов бил заловен, разпитван, съден и затворен от османските власти. Излязъл на свобода едва при общата амнистия. Данов бил известно време и кмет на Пловдив и успял да направи много за града.

Той бил честен човек, крайно предан на идеята да служи на своя народ. Не бил само търговец на книги, а човек, който се нагърбил с тежката задача да просвещава с книги българите. Вложил големи средства в издаването на важни съчинения, които обаче не се купували и стояли по рафтовете. От това той не се отчайвал. Бил доволен, че е издал хубаво съчинение.

Самият той написал редица полезни учебници и пламенни статии. През 1905 г.  специален комитет бил създаден, за да отпразнува 50-годишнината на неговата печатница. До този ден издателството му било отпечатало 798 книги. 

Издава 745 броя на в. „Марица“

След Освобождението, когато България е разкъсана, той подбира родолюбиви публицисти и поема издаването на вестник "Марица". На 25 юли 1878 г. в Пловдив излиза първият брой. „Марица“ излиза в продължение на седем години - 745 брой е отпечатан на 6 септември 1885 г., в Деня на Съединението. Неговата кауза е била борба против Берлинския договор. 

Дарил 20 хил. лв. за наука

Направил щедър жест и към Българското книжовно дружество (бъдещата Българска академия на науките). През 1908 г. отпечатал техните научни книги за една година на стойност 20 180 лв.

С това дарение е учреден фонд на негово име, възлизащ на 20 хил. лв. С лихвите от него се награждават научни съчинения по история и книги за политическия, социалния и културния живот на българския народ.

Първата награда от фонда е дадена през 1918 г. на Съюза на българските учени, писатели и художници за сборника „Добруджа“. През следващите години награди получават: Йордан Попгеоргиев и Стою Шишков, Генко Митов, Ст. Кутинчев, Иван Алтънов, Гено Дочев, Никола Мушмов, Никола Станев, Иван Кепов, Отон Барбар и други. 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?