Следвайте ни

Будителят от „Кършияка“: Как поп Манол искаше да спаси Левски

viber icon

Будителят от "Кършияка" кръстосвал пловдивските улици със сабя, скрита в бастун 

Ден преди празника на народните будители в църквата „Св. Иван Рилски“ в "Кършияка" щеше да има панихида, посветена на 102 години от смъртта и 177 години от рождението на отец Манол Коларов. Отложи се заради коронавируса за 14 ноември. Малко будители могат да се похвалят с живот като неговия. Учител, съратник на Левски, заклел първите 5 членове на революционния комитет в селото си, участник в Старозагорското въстание и в боевете на Шипка... След това до края на живота си служи в църквата „Св. Иван Рилски“ в "Кършияка". За него разказа инж. Румяна Шопова, която е съпруга на един от правнуците на поп Манол.

Да бъдеш осъден на побиване на железен кол! Това е присъдата, която получава поп Манол след участието си в Старозагорското и Априлското въстание. Спасен е през септември 1876 благодарение на застъпничеството на европейските консули. „Можете ли да си представите, че още е имало такова наказание в Османската империя!“, казва инж. Шопова. Историята разказва, че това наказание е широко разпространено в империята до 30-те години на 19. век. През 1850-а пет бунтовни арабски шейха са побити на кол в Багдад.

Пътят на будителя Манол Коларов започва като учител в родното си село Мурсалково, което сега се казва Спасово. Обучавал учениците си по системата на д-р Петър Берон. Надява свещеническото расо през 1869 г.

Три години след това се случва едно от тези събития, които помни всяко едно село в Тракия - в него идва Васил Левски. „Левски го заклева като председател на революционния комитет. Влизат още петима души от селото - всичките участници в Старозагорското въстание през 1875-а. Те са отведени като затворници към Одрин“, разказва инженер Шопова.

Чешкото списание „Жубилейна рочелка“ пише нещо много интересно през 1905 година. То разказва, че когато вестта за залавянето на Левски стигнала до Чирпан, там като инженер на линията Цариград - Белово живеел инж. Иржи Прошек. Година преди това чехът се запознава в село Ябълково с Апостола. Той се свързал с поп Манол в Мурсалково, което е само на 8 километра. Двамата решили, че Апостола сигурно ще бъде съден в Цариград, и се заклели да нападнат конвоя, който го води. Планът бил да нападнат влака на гара Каяджик (сега Димитровград). Инж. Прошек имал патрони. В седмиците след ареста на Левски те обезоръжили няколко заптиета и им взели униформите. Целта била съзаклятниците да ги облекат и така да превземат влака. „Всички горко заплакали, когато разбрали, че Левски е обесен в София“, пише чешкото списание.

След Старозагорското въстание поп Манол бил затворен в Одринския затвор. Там бил измъчван много пъти и всеки ден го извеждали с останалите осъдени да гледат как бесят други бунтовници. От този стрес поп Манол получил тик - поклащане на главата. За това пише правнучката му Иванка Ташева. Успял да избяга от одринския кауш и веднага дошъл в Пловдив, където се свързал с братя Търневи. Заедно участват в подготовката на Априлското въстание. Тогава превърнал храма „Свети Иван Рилски“ в конспиративно огнище. После отново има смъртна присъда и пак бяга. Организира чета, за да спре турците на Сюлейман при Чирпан, но вижда как всичко е изгорено. Поп Манол помага при преминаването на руската армия през Балкана и в боя на Шипка.

След освобождението заживява в Пловдив. „Със съпругата си Стефана Пашова имат пет дъщери и двама синове. Тя доживява до над 100 години и разказва много за перипетиите му като поборник“, заявява инж. Шопова. Къщата на поп Манол в село Спасово рухва напълно по време на земетресението в Чирпан. По ирония къщата му в "Кършияка" пък е единствената, която оцелява на улицата след него. След освобождението я преписал заедно с 80 декара земя на зет си - народния певец Вичо Бончев. Другият му зет бил свещеникът в селото - поп Стефан Сталев. Последните години от живота си поп Манол викал при себе си отец Стефан и му разказвал спомените си за Левски, селото и големите въстания. „За съжаление тази книга е загубена. Много сме я търсили в Спасово, но така и не я открихме“, разказва инж. Румяна Шопова.

Синът на поп Манол - Иван, завършил медицина в Белгия и станал един от най-известните лекари в Пловдивска област. Цял живот лекувал и давал безплатни лекарства на бедните. Вторият му син - Атанас, е един от близките помощници на лидера на БЗНС Александър Стамболийски.

Къщата на големия будител още е в "Кършияка" на едноименната улица -сред океан от нови кооперации. На 30 май тази година в Спасово бе открит бюст-паметник на великия поборник.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Браво!

Браво!

01.11.2020 | 10:00

Много интересно и много различно от еднотипните публикации по повод празника!

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?