Следвайте ни

Да си спомним за арх. Милчо Сапунджиев, проектирал Партийния дом и Дома на техниката

viber icon

През юни 2016 година ни напуска знаковият архитект Милчо Сапунджиев. Почеркът и подписът му като архитект стоят зад редица емблематични сгради под тепетата. Тих и скромен той до последния момент от живота си той се вълнуваше от архитектурните проблеми на Пловдив и живееше с тях - това си спомнят неговите приятели от КАПО (Клуб на архитекта професионалист и общественик).

Арх. Сапунджиев е роден на 21 април 1930 г. в Дупница, но през по-голямата част от живота си живее и работи в Пловдив. Идва в града под тепетата след дипломирането си в архитектурния факултет на Държавната политехника в София. Тук започва работа по разширяващата се по това време Проектантска организация, заедно със съпругата си арх. Мария Кръстева. Като дългогодишен директор на РПО-Пловдив, арх. Милчо Сапунджиев стои зад много сгради и архитектурни разработки в града: Дома на науката и техниката, бившия Партиен дом, нереализираният проект за Музей на тракийското изкуство и други.

Особени са заслугите му и в изграждането и сплотяването на пловдивската архитектурна колегия, която по това време твори едни от най-мащабните проекти в страната. През 2012 г. доайенът на архитектурната гилдия в Пловдив взима последната си голяма награда - за новата сграда на Административния съд. Той, заедно с арх. Димка Танева, получават наградата „Пловдив” за архитектура, за реконструкцията на бившето Руско консулство, изградено по техен проект.

Интересен щрих от неговата творческа биография е, че в годините на соца арх. Сапунджиев е работил по изграждането на новоизграждания Димитровград. Това е в периода от февруари 1956 г. до края на 1958 г.

Знаков в работата му обаче остава един друг негов проект - бившият Младежки дом в Дупница. Сградата е първата и единствена в България, изградена по метода на вантовата конструкция. При този метод тежестта на сградата се поема изцяло от специални стоманени въжета. Изборът да експериментира с новаторския способ се обуславя най-вече от стръмнината на терена, който е с денивелация от 70 метра. Днес в сградата се помещава администрацията на Историческия музей в Дупница.

 

 

 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Rosalina DE LUCIA

Rosalina DE LUCIA

30.06.2020 | 16:25

Здравейте г-жо и г-н, На този коментар обявявам новите си съобщения. Свидетелствам за получения заем и искам да благодаря на г-жа Виолайн. Имате важен проект за изпълнение, но за съжаление нямате достатъчно пари, за да започнете. Вашият бизнес е фалирал и търсите средства, за да започнете, това съобщение е за вас. Моля, свържете се с тази дама с кредитора на IBSI-BANQUE. Ето неговия имейл адрес: [email protected] Благодаря ти !

Отговори
1 0
Миму

Миму

27.06.2020 | 07:47

Грозилища, създадени от натресен ни селянин-комуноид. В рубриката: недоразумения от соца му е мястото.

Отговори
4 6
11111

11111

24.06.2020 | 12:55

Светла да е паметта му!

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?