Следвайте ни

Зумба и английски в детската градина, но без смесване на групи

Стартът на учебната година за допълнителните дейности се измества назад, докато се отработят пропуснатите часове от пролетта

viber icon

Танци, английски и зумба в детските градини тази година ще има само ако не се смесват деца от различни групи. Това е условието, което МОН, здравното министерство и Община Пловдив поставят на доставчиците на допълнителни дейности в учебните заведения за най-малките.

До момента заниманията по интереси извън задължителната програма, за които родителите плащат такса на фирми и учебни центрове, се случваха в смесени групи с деца от различни възрасти.

Сега обаче се полагат максимални усилия да не се смесват потоците на деца от различни групи и класове, за да се намали до минимум контактът в големи общности и евентуално разпространение на зараза. Това разделяне би се обезсмислило, ако след това децата се съберат пак в допълнителни дейности.

Заради мерките срещу разпространяването на коронавируса сега има и изискване за по-малко деца в група.

За предпочитане е при сключването на договорите директорите да се договорят за доставчиците и за плащане на таксите месец за месец, както настояват много школски шефове, обясни началникът на общинския отдел „Образование“ Донка Щилянова. Досега парите се събираха от доставчиците на две или три вноски през учебната година, която за допълнителните дейности е от 1 октомври до 30 май.

Търси се реорганизация и на плащането заради възникналата ситуация след затваряне на учебните заведения през март. Тогава родителите вече бяха платили втората част от сумата за цялата учебна година, а нямаше как занятията да се вземат. Затова се наложи фирмите да връщат пари - основно на подготвачетата, които напускат заведенията за най-малките и постъпват в училище, като така няма начин за отработване на пропуснатото на по-късен етап.

Настоящата ситуация прави доста предпазливи и директорите, и родителите, показа проверка на „Марица“. Има ръководители на детски градини, които отказват категорично през тази учебна година в тяхното заведение да има допълнителни занимания на външни фирми. Декларирахме пред родителите обаче, че сме готови  да създадем организация да пускаме децата, ако те посещават други форми в школи и центрове, обясни шефката на ДГ „Щастливо детство“ Евгения Попиванова.

В ДГ „Мирослава“ пък приели офертите, но се въздържали бурно да препоръчват на родителите допълнителни занимания на децата. „По-важно е здравето от развлекателните и допълнителни образователни занимания“, казва директорката Радка Гъркова. При желание от страна на семействата ще допусне външни учители и треньори само ако работят с желаещите деца от една група, без да ги смесват с другите, и ако се съгласят на плащане месец за месец. 

Възможно е това да създаде затруднения на доставчиците - от една страна, ще трябва да „повтарят“ едно и също занимание в няколко групи. От друга, техни пратеници ще трябва да посещават градините всеки месец, вместо два пъти в годината - за да събират дължимите суми. Нормативната база забранява това да се прави от персонала на детската градина. Ако не приемат тези условия обаче, бизнесът им е заложен на карта. 

Ще се работи даже с 1-2 деца

Ще спазим изцяло новите изисквания, увери собственикът на ЕТ „Данивер“ Георги Гогов. Тя е сред фирмите, които предлагат най-много видове допълнителни дейности в детските градини и са най-предпочитани от родителите.

 Още през лятото там направили нова организация след писмо от зам.-кмета на образованието Стефан Стоянов до всички доставчици. В него е посочено, че в началото на тази учебна година ще се допуска компенсиране на пропуснати занятия от периода, когато бяха затворени детските градини в края на миналата. Графикът обаче трябва да се съгласува с родителите и директорът. А стартът на новата учебна година за допълнителните дейности може да се отложи. В изпълнение на това указание в момента се наваксва със занимания, които не са взети през пролетта – за деца от 1. до 3. Група, а на подготваците върнахме парите, обясни Гогов. Тези занимания ще продължат, докато се завърши цикълът от планираните 60 за миналата учебна година.

За желаещите за продължат и през тази тя ще се измести назад във времето. Ако то не стига за целия цикъл от занимания и се наложи да се проведат по-малко на брой, ще има редуциране на таксата.

Категорично няма да събираме деца от различни групи. Ще се работи във всяка поотделно, дори да има само две-три записани, увери Гогов. Надява се да не се стигне до сериозен отлив заради страх у родителите и допълнителните мерки за безопасност в учебните заведения.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?