Следвайте ни

Вузовете в Пловдив си поделят 4714 места в общежитията

Във всеки блок - изолатор, ако студент прояви симптоми на COVID-19

viber icon

4714 студенти от пловдивските висши училища ще могат да ползват общежитие през тази академична година. Това е почти същият капацитет като миналата година. Малки разлики във всеки от блоковете има заради новото изискване - и в общежитията да има изолатори за настаняване на студент при съмнение за коронавирус, както и в училищата. Това на места отнема помещения от легловата база, другаде са приспособени стаи, които досега са били сервизни.

Настаняване върви във всички бази - четирите блока-близнаци от кампуса на Пловдивския университет, трите общежития на Медицинския, базата на Техническия, петте блока „Марица” на УХТ и трите „Чайка”, които се стопанисват от „Студентски общежития и столове” ЕАД - клон Пловдив. Заради лошо състояние остава затворено общежитието „Димитър Благоев” срещу езиковите гимназии.

Междуведомствената комисия с представители на всички висши училища под тепетата е разпределила квотите, вземайки предвид броя на студентите и реализираното миналата година настаняване.

За Пловдивския университет, който има най-много възпитаници, разликата е само една бройка и сега той ще може да устрои 1606 души

Тези с най-висок успех или социално слаби са в четирите блока от кампуса на вуза, всеки от които побира 132-ма души. 330 младежи от ПУ поема „Марица-3” на УХТ, 315 - „Марица-5”, а 212 ще живеят в „Чайка-2” край Аграрния университет. Още общо 40 младежи от Пловдивския университет ще обитават двата блока на Медицинския на ул. „Царевец”, още толкова приема общежитието на Медицинския колеж.

Квотата на Медицинския университет тази година е 1402 места вместо миналогодишните 1382

Там практиката е всеки желаещ да получи място. В ремонтираната модерна база остават и „резерви”, които висшето училище при нужда предоставя на студенти от други университети.

Няма промяна в бройките за УХТ - 848

 Студентите са настанени в блоковете от базата на университета, които са в най-добро състояние - „Марица” -1, 2 и 4.

Аграрният университет  получава 381 места

- с 13 по-малко от миналата година.

Неговите студенти живеят в блоковете на „Студентски общежития и столове”, като заемат целия капацитет от 323-ма души в „Чайка-3” и 58 в „Чайка-1”.

Техническият университет ще настани 383 свои студенти

в базата си, а още четирима отиват в „Чайка-2”.

Квотата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” е 90 места,

което е с няколко по-малко от преди. За всички вузове обаче тази година бе по-малък и приемът на първокурсници заради орязването на национално ниво. Студентите на Академията ползват базата на „Чайка-2”.

Остава запечатано общежитието „Димитър Благоев” срещу езиковите гимназии, което бе затворено с предписание на РЗИ заради лоши битови условия. Няма изгледи да сработи и идеята то да бъде дадено на Английската, която да оформи там допълнителни класни стаи и да мине на една смяна. При сегашното му състояние това би струвало повече, отколкото да се строи от нула, казва председателят на междуведомствената комисия доц. Атанас Севов от Аграрния университет.

След като приключи първата офанзива за настаняване, около 10 октомври ще има втора среща на представителите на всички вузове. На нея се прави преразпределяне, ако някъде има недостиг на места, а другаде са останали свободни. Обикновено от най-голям дефицит страда Пловдивският университет, който е с най-много студенти, макар да има и голяма модерна база.

Междуведомствената комисия е обсъдила  и противоепидемичните мерки. Освен обособяването на изолатори ще се спазват и други изисквания, които са в сила за училищата и университетите- еднопосочно движение, ползване на маски в общите части.

Тази година не се предвиждат промени в наемите

В „Чайките” например месечно се плаща по 65 лева, като в тази сума влизат и сметките. През зимата заради отоплението наемът е 70 лв. Има система да се засичат показателите и при превишаване на даден лимит с пускане на допълнителна печка се налага доплащане. Малко повече се плаща в МУ и ПУ, но и там на фона на минимален наем в квартира от 220 лева нагоре настаняването в общежитие е голяма подкрепа за семействата на студентите.

Чакаме пари за ремонти в два блока

Всички висши училища под тепетата да се обединят и да направят заедно постъпки за целево финансиране на базата в най-окаяно състояние. За това са водили разговори пратениците им на първото заседание на междуведомствената комисия. Единодушни са, че при отпуснат финансов ресурс трябва да се започне с „Чайка-2”, където все още стаите нямат санитарен възел, а се ползват обща тоалетна и баня на етажа. Това е неприемливо в наше време, категоричен е председателят на комисията доц. Атанас Севов. Другият приоритет ще е „Марица”-3, където условията също са лоши.

Има нужда от обновяване и на „Чайка-1”, където е правен ремонт на покрива, но вътре условията са като през соца, когато сградата е била семейно общежитие за студенти, сключили брак. Има даже малки апартаментчета за тези с деца, но към днешна дата са много амортизирани.

Тази година младежите отново хранят надежди за ремонт, след като държавата обеща пари. Но и не смеят да разчитат на това, защото веднъж вече бяха гласувани 29 млн. лева, които после бяха пренасочени другаде.

Сега заявката е, че 12 блока на 16 университета в цялата страна ще бъдат ремонтирани със 100 млн. лв., които бяха гласувани от правителството.

Подборът на общежитията, които ще бъдат санирани, ремонтирани и обзаведени с нови мебели, се прави по два списъка - от МОН и от Националното представителство на студентските съвети. Оказва влияние и готовността на вузовете да започнат ремонт, амортизацията на блоковете, наличието на рамков договор със строителна фирма за поддръжка. С предимство са корпусите, чиито входове се стопанисват от различни университети, тъй като целта е повече вузове да могат да получат целевите средства. Очаква се в Пловдив с част от тези пари да бъдат ремонтирани именно по един блок от „Чайките” и „Марица”. 

Ако това наистина стане, ще се мисли по какъв начин ще се действа и дали студентите ще трябва да напуснат базата до завършването й или ще се направи план за поетапен ремонт, така че блоковете да останат обитавани.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?