Следвайте ни

Въпреки Брекзит: По-ниски такси за наши студенти на Острова и догодина!

viber icon

Да „замразят“ таксите за чуждестранни студенти от ЕС за академичната 2021-2022 г.  решиха водещи британски университети, съобщават консултантите на международния проект „Световно образование“, координиран в България от фирма „Интеграл“. 

С това таксата за първокурсниците от ЕС след реален Брекзит ще се запази 9250 паунда, вместо очакваните между 14 000 паунда и 18 800 паунда годишно, които сега заплащат чуждестранните студенти извън ЕС.

Сред университетите със „замразени“ такси е един от най-популярните за българите - University of Portsmouth, разположен непосредствено до южното крайбрежие и водещ на Острова за специалности като архитектура, туризъм, биология, фармация и фармакология, екология и кримонология.

Старите такси за европейци ще предложи и разположеният в Саутхемптън   Solent University, силен в спортните специалности, право, журналистика, маркетинг и реклама. 

По-ниски такси за европейци предоставят и два лондонски университета - Brunel University London и Royal Holloway, които са предпочитани заради локацията си. „Искаме да подкрепим  студенти от ЕС, засегнати от промяната на статута след Брекзит, и да предложим на тези, които започват обучението си от септември 2021 г.,  автоматично намаляване на таксата за целия курс на обучение“, се казва в съобщение на учебните заведения до „Интеграл“. 

Годишна стипендия от 5000 паунда за всяка година от обучението на студенти от ЕС ще отпусне университетът в Есекс, а само за българи ще предостави и допълнителна стипендия от 2000 паунда.

Отстъпка в таксата под формата на стипендия за студенти от ЕС от 7700 паунда ще отпусне и University for the Creative Arts. 

Старите такси за обучение и възможност за студентски кредит ще получат и кандидат-студентите, които изберат да започнат обучението си със зимен прием – от януари/февруари 2021 г. Той е подходящ за завършилите средно образование, които не са кандидатствали или не са успели да запишат желаната специалност

Процедурите засега се запазват, с изключение на студентската виза, която ще се изисква след потвърждаване на мястото при прием.

Политиките на британските университети след  Брекзит ще са тема на специализиран  уебинар на 3 декември  по проект „Световно образование“. В онлайн събитието мениджъри по приема на британски университети  ще отговорят директно на въпроси на българи относно променените условия.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?