Следвайте ни

Удължават с 2 дни коледната ваканция

viber icon

Коледната ваканция на учениците ще бъде удължена с два дни – 22 и 23 декември. По този начин тя ще се слее с периода на обучение в електронна среда, който е от 30 ноември до 21 декември. Така учениците на практика трябва да се върнат в класните стаи чак на 4 януари.

Засега обаче намерението на МОН е това да стане само за начален курс, а по-големите деца след Нова година да учат по графици с редуване на присъствени и онлайн занятия.

Двата допълнителни почивни дни през декември няма да са проблем, защото тази година няма да има грипни ваканции като преди - когато бъдат обявени, през тях ще се учи в електронна среда.

Под въпрос е как ще се развие ситуацията за детските градини и яслите. Според действащата в момента заповед на здравния министър те трябва да са затворени до 21 декември включително. 

Заповед на образователния министър от вчера обаче фиксира крайна дата за това 18 декември, като касае децата в предучилищна възраст в градини и училища. Вероятно е оформена по този начин, тъй като има намерение в държавата градините и яслите да отворят още на 21 декември, ако не настъпи влошаване на ситуацията. 

Тогава обаче ще трябва нова заповед на здравния министър, която да отмени забраната за занятия там на 21 декември. 

Всичко ще е ясно ден-два преди крайния срок - 21 декември, уверява доц. Ангел Кунчев. Катеторичен е, че се търси вариант за връшане към нормален ритъм първо на учениците от начален етап, където онлайн обучението не е добър вариант, и на малчуганите от ясли и градини, които пък няма кой да гледа у дома при работещи родители. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?