Следвайте ни

Тръгват безплатни школи по немски, испански и футбол

viber icon

Три нови дейности стартира от тази учебна година Центърът за подкрепа на личностното развитие - ОДК-Пловдив. Ученици от прогимназията ще могат да учат немски и испански. Ще има и школа по футбол за ученици в групи 2.-4. клас и 5.-7. клас.

За всяка следваща година ще търсим възможности за разкриването на форми, съобразени с очакванията и потребностите на децата, казва новата директорка Озден Мурадова, която поема Центъра след конкурса това лято.

Предвижда и анкетно проучване сред ползвателите на формите и техните родители относно удовлетвореността им от настоящите услуги, за да може екипът да ги разширява и усъвършенства като съдържание.

В следващите 3 години усилията ще са насочени към превръщане на ОДК в желана за децата територия чрез създаване на позитивна и стимулираща среда, чертае целите си Мурадова. Като първа крачка в последните седмици преди старта на учебната година, който за ЦПРЛ-ОДК-Пловдив е на 1 октомври, в централната сграда на бул. "Шести септември" вървят ремонти. Така групите ще влязат в по-приветлива обстановка.

Музикална формация ”Бамбини"

Центърът е институция в системата на предучилищното и училищното образование, в която се провеждат дейности по интереси в областите „Науки и технологии“, „Изкуства“ и  „Спорт“. Предлага позитивна образователна среда, която стимулира любознателността и творческите способности на децата и учениците, като насърчава тяхното цялостно развитие и пълноценна  реализация.

Клубовете, школите и формациите се включват в много инициативи на Община Пловдив, в дейностите от Националния календар за изяви по интереси и Националния спортен календар на МОН, както и в други национални и международни състезания и конкурси

В Центъра работят и кариерни консултанти, които помагат на учениците да изберат според интересите и силните си страни в какъв тип училища и в каква профилирана или професионална паралелка да учат. Освен в избора на образование ги подкрепят и в ориентирането към професия и работа, за да се реализират в желаната област.

Под шапката на ЦПЛР-ОДК са и емблематични за града хорови и танцови състави, ръководени от изявени в областта на изкуствата личности, сред които Хорът на пловдивските момчета "Стефка Благоева", Вокална формация "Бамбини", Хор "Детска китка", Фолклорен танцов ансамбъл "Иглика",  Естрадно студио „Прима“, Формация за автентичен фолклор „Куклици“, Младежка духова формация, Клуб по спортни танци „Сияна Данс“, Балет „Ера“ и др.

Клубът по шахмат през лятната ваканция мереше сили над черно-бялата дъска под шатри в двора - заради противоепидемичните мерки 

Снимка от Наташа Манева

Участието във формите е безплатно, като условието е ученикът да е от Пловдив.

Може да избере до 3 форми. Все още се приемат заявления - на място на хартиен носител или като формуляр се изтегли от сайта на Центъра. Трябва обаче да се върне по електронен път сканирано копие, което е подписано собственоръчно.

Упражнение как се снима модел в Клуба по фотография, който често напуска студиото - за тематични репортажи по улиците на Пловдив 

Снимка от Наташа Манева

Заниманията в различните форми осмислят свободното време на децата, като клубове работят по график и през лятната ваканция. Неформалната извънучилищна среда създава нови приятелства, предпазва и от увличане по вредни навици и попадане в лоша компания. А освен че сваля стреса от натоварения график в училище и важните тестове,  практикуването на хобитата често  носи и награди от конкурси и състезания. 

Откриват учебната година с рисунка на асфалт

Рисуване на асфалт в двора ще даде старт на новата учебна година в Центъра за подкрепа на личностното развитие - ОДК-Пловдив.

А в напълно обновеното фоайе на сградата ще бъде подредена необичайна изложба. Тя ще покаже творбите на деца от школите по изкуства, които не престанаха да ги създават и във времето, когато училищата и ОДК бяха затворени заради извънредното положение.

С онлайн срещи, дистанционна работа и творчески задачи по имейла преподавателите продължиха уроците в нестандартния формат. Под напътствията на художника и ръководител на Школата по изобразително изкуство Николай Балдев възпитаниците му се развихриха у дома да създадат възможно най-много нюанси на синьото и зеленото в планински пейзаж, да "уловят" форми, светлини и сенки в натюрморт, да импровизират на тема "Цирк" и "Маска". И дори да направят градски пейзаж  със смесена техника - рисуване и колаж от парчета плат от стари дънки. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?