Следвайте ни

След първите заразени в училище: Родителски срещи и педагогически съвети – само онлайн

viber icon

Родителските срещи и педагогическите съвети да се провеждат само онлайн, разпореди началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. 

Това е допълнителна мярка срещу евентуално разпространение на коронавирус, след като у нас  още във втория ден след началото на учебната година бяха регистрирани първите случаи в учебни заведения – 16-годишен ученик с положителен тест от Математическата гимназия в Русе и 8 преподаватели в столичното 55.  училище. А днес има и болен гимназист от Стара Загора.

Към момента не са постъпили данни за извънредна ситуация в училища на територията на Пловдивска област.  Актуалната обстановка обаче ще се следи стриктно всеки ден, увериха от Регионалното управление на образованието.

Междувременно продължава събирането на информация за желаещите да избегнат присъствената форма и да учат в електронна среда и в дистанционна форма на обучение. Броят им се променя динамично.

Очаква се до дни МОН да обобщи данните от цялата страна, след което ще се вземе решение кои училища ще станат центрове за дистанционно обучение. Както „Марица“ писа, измежду пловдивските има вероятност това да е Математическата гимназия, но списъка ще определи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Новата организация в училище в условията на пандемия отряза достъпа на родителите до учебните сгради. Макар че са отворени допълнителни входове, на много места  в учебни заведения с начален курс сутрин има струпване – в изчакване учениците да влязат един по един, с допълнителните мерки за дезинфекция на ръце и обувки, а на места и с мерене на температура с безконтактен термометър.

По-рано днес министърът на образованието прогнозира, че занапред вероятно ще има по 10-15 заразени деца и учители на ден. Той добави, че трябва да се свикне с мисълта, че ще се появяват потвърдени случаи и ще се прибягва до карантиниране на паралелки. Подчерта обаче, че колко ще са те е въпрос и на лична отговорност на преподаватели, ученици и родители.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

19753

19753

18.09.2020 | 18:18

Държавата като Пилат Понтийски си изми ръцете и остави директорите да правят каквото си искат и да се държат като робовладелци, а учителите мълчат, защото постоянно са заплашвани както родители, така директори и други структури и никой не се интересува от тях и за това как се кара час със маска, щото шлемът е просто измишльотина и по статистика голяма част от тях са в рискова та група, но кой ти мисли . Министърът всеки ден говори"умни" приказки стараейки с да угоди на родителите. Профсъюзите, ако ги има, си мълчат.

Отговори
0 0
Димитрова

Димитрова

17.09.2020 | 17:40

Учителите са на първа линия,но те също са наясно с рисковете. Друг е въпросът,как министърчето решава колко заразени ще има. Или вече знае сценария?

Отговори
2 1
Десен

Десен

17.09.2020 | 15:23

Министърът е ляв човек, малко му остава, сега ще е голямата кражба.

Отговори
1 3
Димитрова

Димитрова

17.09.2020 | 14:20

Едно да кажат, че ще има заболели лекари, но най-безочливо да изричаш "свиквайте, че ще има заболели учители" е отвратително! Лекарят е човек, който напълно съзнателно е тръгнал по тежкия път на медицината с ясното съзнание, че ежедневно животът му може да бъде изложен на някакъв риск. Учителят обаче не е длъжен да си залага живота. Това не фигурира в длъжностната му характеристика. Днес той е в най-рисковия сектор, защото е принуден да се затвори с 30 човека без маски в една стая, без да има надеждни предпазни средства. Това ли ни е отношението към просветителите на нацията?

Отговори
10 2
реплика

реплика

17.09.2020 | 19:39

Ами къде е учителския синдикат да защити учителите? Това е една измислена структура с една несменяема пенсионерка начело, която отдавна не представлява учителите и защитава техните права. Защо учителите които бяха за дистанционно обучение (по проучвания около 20% поне) досега мълчаха. Цялата власт е в директора, така ли?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай