Следвайте ни

Школски кукерски игри пъдят ковид и злите сили

viber icon

С училищни кукрески игри, обичая хамкане и прескачане на огън учениците от СУ "Св. св. Кирил и Методий" ще напъдят ковид, всички негови побратими от лагера на болестите и злите сили, като няма за пропуснат и причинени от самите  тях пакости и обиди.

Акцията "Аз съм добър, ти си добър, ние сме добри" ще продължи през цялата седмица до Сирни Заговезни - празника на прошката, който тази година православната църква отбелязва в неделя, на 14 март.

"Опитът ни като учители показва, че агресивните прояви в училище най-вече са предизвикани от стари травми, нанесени в или извън училище, и от неспособността на младите хора да обработват негативните си емоции и да прощават. Затова за нас е важно да научим учениците си да разчитат правилно емоциите си и да се справят с тях", обясняват от училището. И в заниманията, свързани с традицията, втъкват по нетрадиционен начин още едно послание -  че едно от най-красивите чувства, е любовта, а едно от най-важните качества е добротата. За да обичаш някого и да бъдеш добър, трябва да си се освободил от гнева, обидата, негодуванието, а това именно е прошката.  Прощаването има значение най-вече за прощаващия, тъй като той се освобождава от негативните си емоции и добива отново възможност за обективна преценка на фактите, свързани с другия човек, нанесена обида или нежелано поведение. Във всички религии прошката заема специално място, защото чрез нея човек се пречиства и може да дарява любов. 

По пътя към нея учениците тръгват още днес, като до четвъртък децата от начален курс ще изработват кукерски маски в часовете за занимания по интереси.  Учениците от професия "Танцьор" ще направят изследване и описание на кукрески игри в часовете по "Етнография на България" и "Теория и методика на танца". Всички класове ще се запознаят в Часа на класа със смисъла на обичая за искане и даване на прошка, какъвто съществува във всички вероизповедания. А учениците от иновативните Монтесори паралелки от 1. до 3. клас  ще подготвят практически празника, като  съберат информация за огъня - основния символен елемент на Сирни заговезни. Те ще подготвят огнището за пресъздаване на традиционния обичай Поклади/Оратник в училищния двор. Огънят символизира кладата, на която чрез силата на огъня се изгаря злото, и ще лумне съвсем наистина в петък.

Тогава е кулминацията на едноседмичната акция. Стартът ще е с  “Кукери гонят COVID-19”  в изпълнение на учениците от 11. Б клас, изучаващи учебен предмет "Актьорско майсторство". Следва прескачането на огън (поклади). Демонстрацията на традиционното хамкане с въртене на халва на пръчка, която всички се мъчат да уловят с уста, е поверена на учениците от групите по религия в начален етап. Традиционното право хоро ще се извие под съпровода на младия  учител Александър Маринов и зрелостника от 12. А  Венци Кюлхански. Ще има и специален поздрав-изненада към всички ученици от ръководството и учителите. 

А гимназистите от специалност "Рекламна графика" ще заснемат и съберат във видеоклипове вълнуващи моменти от празника. Заедно с тях ще работят и връстниците им от групите за занимания по интереси по проект  „Подкрепа за успех“ - по “Дигитална фотография и дизайн” и “Дигитално творчество и дизайн”.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?