Следвайте ни

Седем гимназии в Пловдивско с екшън план за ремонти

Търговската може да ползва стаи на Дървото, ще опитаме да не преминаваме към онлайн обучение, казват от РУО

viber icon

Тъкмо директорите направиха планове за нова организация в училищата в условия на пандемия, така че да има минимален досег между паралелките, и за 7 от тях много скоро може да се наложи да чертаят нов екшън план - в който трябва да влезе и график за работа на бригади за ремонти.

След 3-годишно забавяне и дълги процедури по конкурси за изпълнители точно тази есен се очаква да стартира обновяването на професионалните гимназии по ОП „Региони в растеж”. То включва саниране, подмяна на дограма и инсталации, което може да наложи затваряне на цели сектори и събиране на учениците на по-малка площ. Това пък ще е в разрез с противоепидемичните мерки.

„Тази ситуация много ме тревожи, предвид обстоятелствата, с които трябва да се съобразяваме покрай пандемията”,  не крие началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. В друг режим винаги се е намирало решение, включително и тази година в ПГСАГ „Арх. Камен Петков“. Там подменят парна инсталация, но учениците ще ползват като класни стаи и работилниците.

Ще взимаме решение за всяко училище отделно, увери Киркова. Още не се знае началната дата, но се очаква да е през ноември  - първо за Националната търговска гимназия. „Важно е да видим с какви дейности и в какъв обем ще се започне. Има авариен план - ако училището се раздели условно на корпуси и по тях не се работи едновременно. Разговаряла съм с Общината и има възможност дори за изнасяне на занятия в съседната ПГ по дървообработване „Христо Ботев“. Ще се мисли и действа в движение. Вярвам, че ако е спокойна ситуацията и не налага превключване в режим обучение от разстояние в електронна среда, ще намерим възможности да не го правим по други причини. Имаме варианти, но те още са хипотези”, добави Киркова.

Общо 11 581 000 лв. ще бъдат вложени в ремонт на 9 професионални гимназии в Пловдивска област. След дългата сага обаче бригадите пак влизат само в 7 от тях. В ПГЕЕ и сопотската  ПГ „Владимир Заимов“ процедурите започват от нула - избраният изпълнител отказал да сключи договора. Бригадите в разгара на учебната година с безпрецедентни мерки чакат Национална търговска гимназия, ПГ по битова техника, ПГАСГ „Арх. Камен Петков“, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, ПГТ „Гоце Делчев“, ПГ по механотехника „Професор Цветан Лазаров“, ПГ „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?