Следвайте ни

Решено: Хуманитарната сменя френския с природни науки

viber icon

Профилирана паралелка по природни науки – с биология и химия и интензивно изучаване на английски, заменя досегашната профилирана езикова паралелка с френски в Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив.

Както „Марица“ писа, предложението за промяна в план-приема за догодина е на директора Емил Начев, който пое школото през лятото. Първоначално идеята е посрещната леко скептично от екипа. На Педагогически съвет снощи обаче мнозинството от учителите са я подкрепили.

Мотивите са, че абитуриенти от профилирани гимназии като езиковите и Хуманитарната много често кандидатстват медицина. Така новата паралелка би им осигурила подготовка по двата балообразуващи предмета за вход в МУ, като същевременно учат и чужд език. Подложено е на обсъждане дали той да остане френски, но гласовете в полза на английския се оказали 4 пъти повече.

Опитът до момента показва, че приемът в паралелката с френски е с чувствително по-нисък бал спрямо останалите чужди езици, макар в същото време да се оказва с около единица по-висок, отколкото във Френската гимназия.

Френският в школото обаче се запазва като възможност за избор на втори чужд език, подчерта Емил Начев.

Той добави, че промяната отговаря на потребностите на учениците – миналата година имало наплив към биология и химия при избора на профилиращи предмети в 11. клас. Учителите по тези езици пък са много добри и базови преподаватели за Пловдивския университет".

От друга страна така се изпълнява политиката на общината и МОН в посока повече STEM паралелки. Другата линия е превес на професионалните, като профилираните езикови тази година в Пловдивска област трябва да са не повече от 27.

Хуманитарната гимназия се готви да приеме седмокласници в общо 7 паралелки – 3 с английски, 2 с немски, 1 с руски и в новата по природни науки.

Директорите в цялата област трябва да са готови с разчетите си до 15 януари.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Анна Тодорова

Анна Тодорова

10.01.2021 | 20:56

Много съжалявам да прочета за това решение. Дъщеря ми учи френски именно в Хуманитарната гимназия. Преподавател е изключителната г-жа Екатерина Бойчева. Дъщеря ми беше приета там, не защото балът й беше нисък, а защото преценихме, че френският е добра комбинация с английския, който всички деца така или иначе учат, в училище, в школи и т-н. Жалко! Аз лично съм разочарована, че се затрива тази паралелка от това 170-годишно емблематично пловдивско училище.

Отговори
2 3
Десен

Десен

08.01.2021 | 16:47

Като дойде ректора на Харвард ще сдам поста.

Отговори
4 0
Бета

Бета

08.01.2021 | 15:37

Жална й майка на Хуманитарната с директор , дошъл от циганското уще...

Отговори
2 4
Начев

Начев

08.01.2021 | 16:51

Уважаема Гама, извинете Бета, не всички като Вас са били директори/ректори на Принстън. Сигурно сте много подготвена и много Ви се иска, но уви....

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?