Следвайте ни

ПУ ще приема с матура в "Право", ако има промяна в наредбата

Запазва обаче и приемните изпити за специалността - по български език и история

viber icon

Ако настъпи промяна в Наредбата за единните държавни изисквания, която позволява в специалност "Право" да се влиза само с оценка от матура, Пловдивският университет ще въведе такава възможност и за своята кандидатстудентска кампания. Ще запази обаче и двата приемни изпита за специалността - по български език и история, за да не ощети кандидати, завършили предишни години, които не са полагали държавен зрелостен изпит.

От МОН предвидиха вариант и за тях - да подадат извънредно заявление за полагане на трета матура по желание, но срокът за това изтича днес.

Юридическият факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" обяви официално позицията си в обръщение към кандидат-студентите днес, след като от вуза коментираха казуса пред "Марица" още в деня на изненадващата новина и обясниха, че вероятно ще подходят по този начин.

Ето официалното обръщение на Юридическия факултет от днес:

„Към настоящия момент – 21.05.2020 г., няма промяна в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право” и професионална квалификация „юрист”, относно реда и начина за приемане в тази специалност, а именно с конкурсни изпити по български език и история на България.

Ако бъдат направени изменения в нормативната уредба, която да позволява прием в специалността „Право” да бъде осъществен по различен от досегашния начин, Ви уверяваме, че сме в готовност да предприемем своевременни действия, за да се съобразим с новите условия.

За да няма ощетени кандидат-студенти, ще дадем алтернативни възможности за приемане в специалност „Право” – по съществуващите и вече обявени условия – чрез два приемни изпити – по български език и история и по нов ред, ако бъде приет такъв.

Уверяваме ви, че при особената ситуация, в която се намираме, се стремим да спазим закона и да бъдат защитени интересите на всички кандидат-студенти, като се съобразим с новите положения и уважим положения от всички вас труд за подготовка.

При промяна на горната информация, веднага ще бъде отразено в сайта и фейсбук страницата на Юридическия факултет на Пловдивския университет.”

Решението на Софийския университет да приема в "Право" без изпит, а само с матура, предизвиква ропот и вълнения в академичните среди. Причината е, че такова решение противоречи на действащата нормативна база и не може да изпреварва промени в нея, освен ако висшето училище има вътрешна информация, сигурно лоби и увереността, че такава корекция ще бъде прокарана. Това обаче поставя въпроса дали подобни действия не са нелоялна конкуренция на пазара на висшето образование в навечерието на много трудна кампания след двата месеца на извънредно положение, отменени предварителни изпити и дистанционно обучение в гимназиите.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?