Следвайте ни

Проверяват школските сайтове: информират ли за мерките в училище

Изместени часове за водене и взимане на децата в условията на пандемия затрудняват работещи семейства

viber icon

Регионалното управление на образованието ще направи текуща проверка на сайтовете на учебните заведения в Пловдивска област. Целта не е да се погват и притискат директорите от първите дни на учебната година, а да се провери доколко е осигурена адекватна  информация за родителите относно организацията на учебния процес в условията на пандемия.

След задължителните и препоръчителни насоки от МОН всяко училище изработи свой план за действие според спецификата си. В указанията е разписано изрично предприетите мерки да бъдат и на уебстраниците на училищата.

„Помолих директорите за комуникация и точно информиране на родителите. Ще има тревожност и сред тях. Текущата проверка на сайтовете е с цел да се види дали предлагат адекватната и актуална информация към всеки момент”, обясни началникът на РУО Иванка Киркова.

Както „Марица” писа, училищата имат ангажимент да информират родителите веднъж седмично и за епидемичната обстановка в школото. А ако има случай на заболял от коронавирус - и в извънреден порядък.

Промените в организацията заради пандемията вече създават известно напрежение сред родителите. В някои училища е променен началният и крайният час на занятията, за да се разминават потоците от ученици. Това създава неудобство на семейства с деца от начален курс, ако новият график се разминава с тяхното работно време. Другаде отпада възможността децата да остават с дежурен учител на двора до по-късен час, докато ги приберат работещите родители - отново за да не се смесват деца от различни паралелки. Прибиране в по-ранен следобед обаче пак е непосилно за семейства без баба и дядо.

Има и училища, които в настоящата ситуация се отказват учебниците и помагала да стоят в училищното шкафче ​- система, която бе въведена, за да олекнат раниците.

Сега децата ще ги носят сутрин и ще си ги взимат всяка вечер - да са у тях в случай, че възникне извънредна ситуация и се окаже, че още на следващия ден се преминава към обучение от разстояние в електронна среда.

Когато това стана през пролетта, учебници и тетрадки се оказаха заключени в сградите. Да се ползват изцяло електронните обаче, обрича децата на дълги часове пред екраните, което е нежелателно, особено за по-малките ученици. Носенето всеки ден пък прави раницата изключително тежка.

РУО, директорите и цялата система са в готовност за корекции в първоначално определените правила, след като в първите дни се види как сработват те и какво може да се подобри, включително по предложение на родителите. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ка 2

Ка 2

16.09.2020 | 15:45

Какво лошо има да си носят всеки ден раницата с учебници? Така родителите имат поглед върху това, как детето се справя, има ли дефицити ит. н. Преди какво беше, в понеделник с раница, в петък обратно и учителите да се спасяват. Родители буквално не знаеха какво учат децата им, не знаеха имат ли затруднения. Започна обучение в онлайн среда и се на даде вой, оле, как да помагаме? Извинете, но родител да не може да помогне по математика във втори клас звучи несериозно. Това са предизвикателствата на деня и трябва заедно да се справим.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?