Следвайте ни

Приемат до 30 деца в първа група, ако има чакащи

viber icon

Броят на децата в първа група в детски градини с чакащи неприети ще се завиши до 30, ако  Общинският съвет гласува това предложение.

Решението се налага след резултатите от първото класиране на тригодишните, в което за 2070 места се бореха 2327 деца, от които бяха класирани 1886.

Останалите незаети 184 места не стигат за неприетите 441 хлапета, отчитат от Община Пловдив. 

Оттам посочват като причини от една страна нарастващия брой на семейства с регистрация под тепетата, от друга – неравномерното им разпределение по районите. В някои райони  броят на некласираните по първо желание многократно нахвърля останалите свободни места. Към момента в „Южен“ и „Северен“ няма незаети бройки, в „Тракия“ са 15, в „Западен“ – 23, в „Централен“ – 30. Най-много са в „Източен“ – 116.

Независимо от разкриването на 3 допълнителни групи  в блокови градини в „Южен“, там пак ще има недостиг.

Ситуацията повишава родителското недоволство и подклажда социално напрежение. В същото време увеличаването на лимита в група ще допринесе за равен достъп до предучилищно образование.

Такава мярка заради недостиг на места се наложи и миналата година. Към нея се пристъпи чак през септември, след като през месец май заради недостига първо бе дадена възможност вместо по 22 деца, в групите да се приемат до  28.  Когато цифрата достигна 30, педагозите реагираха, че при толкова деца в първа възрастова група обгрижването им може да е пълноценно само с допълнителна помощ за учителя - от  помощник-възпитател. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?