Следвайте ни

Пренасочват персонал от детските градини към социалните грижи

viber icon

Персонал от  детските градини вероятно ще бъде пренасочван към системата на здравеопазването или в помощ на социалните работници, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

В момента учебните заведения за най-малките са затворени и работещите там са в принудителен престой, като ползват  полагащия им се отпуск. Той обаче е ограничен и е на изчерпване, особено за непедагогическия персонал.

Предстои утре да обсъдим със социалните партньори този въпрос, като има намерение част от заетите в детските градини да се пренасочат към други сектори, каза Вълчев. В яслите например работят медицински сестри, а не педагози. Те може да помогнат в здравния сектор или пък да бъдат ангажирани в системата на социалните грижи – например да носят храна по домовете в социалния патронаж, даде пример министърът на образованието.

Той обаче изрично подчерта, че това ще става единствено със съгласие на персонала.

В момента той не е ангажиран с дистанционно обучение, тъй като то не е подходящо в ранна детска възраст – заради вредното въздействие на устройствата върху децата в този етап от развитието им.

Тъй като и много от родителите на малки деца ще изчерпат полагащия им се отпуск до възстановяването на присъствените занимания, вероятно през лятото ще има повече групи в детските градини, като за подготвачетата на 5 и 6 г. тогава ще се отработва и пропуснатото през извънредното положение – за да се постигне готовност за училище.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?