Следвайте ни

По двама на инструктаж за матурите, решават всеки казус в полза на зрелостника

viber icon

С онлайн инструктажи зрелостниците в Пловдивска област са запознати от директорите  по какъв начин ще държат матурата, предвид извънредните мерки срещу евентуално разпространяване на заразата с коронавирус. Където няма връзка тях в електронна среда, ги канят на място по график.

По-двама-трима зрелостници на инструктаж вика всеки ден СУ „Найден Геров“. Указанията се дават в двора на школото. За децата от махалата единственият вариант е очи в очи, казва директорът Емил Начев.

В училища като неговото бе голямо изпитание обхващането в дистанционното обучение. Както тогава се носеха работни листове по къщите, където няма устройства и интернет, така сега медиаторите викат на място зрелостниците за инструктаж. Преди това от школото изискали актуализация на всички мейли, за да се отиграе първо онлайн вариантът. По този начин  - в конферентна връзка, вече бе направен  инструктаж от Регионалното управление на образованието за директорите, а те от своя страна проведоха онлайн среща със зрелостниците, за да им изяснят правилата на матурата при извънредни обстоятелства.

Тази година тя започва един час по-късно – в 9 часа, но от РУО призовават абитуриентите да се явят още в 8, за да има време да стане пропускането в сградите чрез спазване на отстояние и допълнителните указания за прибиране на лични вещи в пликове. Младежите трябва да си носят маски, в стаите ще има заредени ръкавици.

Някои училища ще поставят конуси и цветни ленти върху настилката в двора, с които да обозначат къде да застанат учениците и да изчакат своя ред. Идеята дойде от клипове как е организирано връщането на децата в китайските училища, каза началникът на РУО Иванка Киркова.

Всяко школо според базата си преценява как да организира потока. Указанията са до 100 ученици да минават през един вход. Желателно е излизането да става през друг.

Тази година матура има и за хигиенистките, които също са вдигнати на бойна нога в заповедите на директорите. Тяхна задача е да проветрят добре залите, преди да влязат младежите. Предварително ще се извърши и щателна дезинфекция. По време на изпита това няма да се прави, по изключение може само в тоалетните.

Обърнах се към директорите да подхождат в интерес на зрелостника във всеки казус, който възникне и в момента ние не можем да предвидим, каза Иванка Киркова. Тя и експертите от РУО ще са на разположение през целия ден. РУО има достъп до картината от камерите в изпитните зали, така че може да види на живо какво се случва при възникнал проблем, за да се реагира адекватно.

Ако има зрелостници в карантина към датата на изпита, вероятно ще трябва да се явят на поправителната сесия през август.

Възможно е този път по-малко ученици да се явят на матурата в проблемните райони. В последните седмици е загубен контакт с някои от тях. След като от СУ „Найден Геров“ потърсили съдействие от местното РУП, се оказало, че има тръгнали към чужбина. Школото има 56 зрелостници, всички са заявили желание да държат зрелостните изпити. Реално обаче се очакват не повече от 40.

В други години организацията бе да бъдат повикани в сградата час по-рано, където класните  ръководители да направят проверка. За липсващите веднага се правеше организация от пратеници, които в квартала са известни като „викачи“ и „събирачи“. Те ходеха по къщите да доведат тези, които не са се явили. Школото организираше и транспорт, за да ги закара до сградите, в които са разпределени да държат матурите. Сега не мога да пратя тези хора в махалата, повечето са от рискова група, казва директорът Емил Начев. Няма да има и организиран транспорт. От школото се надяват зрелостниците все пак да се явят – тийнейджърите, които са достигнали до 12. клас в махалата, обикновено са мотивирани. По-големите трудности ще са със седмокласниците, на които им предстоят национални външни оценявания на 15 и 17 юни.

 

Изолирано помещение за извънредни случаи

Начални учителки гледали две бебета, докато майките решават теста

Във всяка от 55-те сгради, в които ще се провеждат матури, трябва да бъде определено изолирано помещение – за извънредни ситуации. Тази година гилдията е в режим „Очаквай неочакваното“, но такива инфарктни моменти е имало и преди. През 2015 г. например на поправка се явили две майки  с бебета в кенгуру и напирали да влязат с тях. Жените от старозагорския край предстояло да се дипломират в Професионалната гимназия по машиностроене. Обади ми се директорката на СУ „Черноризец Храбър“ Елена Кисьова, където се явяваха на изпит, връща лентата Киркова. Шефката на РУО запалила колата и поела към ж. к. „Тракия“, прехвърляйки в ума си варианти за отиграване на положението. В крайна сметка се намерили млади учителки от начален курс, които доброволно приели да гледат бебетата по на 10 месеца в отделно помещение, докато майките пишат. Добре, че не работиха през целите 4 часа, треперихме да не задавим някое бебе или да не се разплачат неутешимо, разказва Киркова.

Пловдив помни и случай на ученик с варицела на изпитите в седми клас.

 

Още 22-ма на зрелостен изпит по желание

Още 22-ма души са заявили, че ще се явят на матура по желание, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Така мераклиите за изпит, освен двата задължителни, стават 83 в Пловдивска област.

Както „Марица“ писа, допълнителна възможност за заявяване на участие след изтичане на крайния срок бе дадена, след като вузове решиха да приемат само с оценка от матура, без приемен изпит. Това поставя в неравностойно положение завършили през предишни години, когато не е имало  зрелостни изпити. За тях остана вариантът да се явят на матура сега, за да имат оценка, която да ползват при балообразуването в университета.

Предстои да се направи нов разчет на залите. Всички матури по желание над задължителните две ще се проведат в ПГО „Ана Май“ на 2 и 4 юни, като има сутринта и след обяд.

На първия зрелостен изпит по български език и литература в понеделник в залите трябва да влязат 4580  човека в областта, а на втория – по избираем предмет – 4493.

На матурите ще се пише с черен химикал.

1800 квестори ще следят да се спазват правилата, това позволява да са и по двама в стая.

В залите са разпределени средно по 10 ученици. На места са и по-малко. В Английската разчетът е по 7 човека в 30 помещения. Ангажирани са около 50 учители от учебното заведение. Заедно с участниците в комисиите по разпечатване стават около 80. За всички сме осигурили маски и шлемове, каза директорът Николай Радев.

В момента продължават последни поправителни изпити. До края на днешния ден допуснатите до матура ще си получат служебните бележки онлайн.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Steurs

Steurs

29.05.2020 | 16:14

ИЗПИТВАНЕ НА МОЯТ ЗАЕМ, ПОЛУЧЕН ОТ IBSI-BANK На вашето внимание Повече не се притеснявайте от финансовите си проблеми. Успях да получа междинен заем от 13 500 евро, който наистина ми помогна да реша проблем за кратко време. Ако освен това сте се разочаровали или имате нужда от кредит, заем или инвестиция или ако сте забранени от банкиране, моля, свържете се с г-жа Violaine Michèle Agnès BERTHET кредиторът на IBSI-Bank наистина е призната в тази област. Свържете се с нея сега, ако се интересувате от заем или ivestestation. Имейл: [email protected] Благодаря ти.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?