Следвайте ни

Петиция срещу регламента за отваряне на детските градини

Персоналът е против децата да се допускат без преглед и бележка от лекар

viber icon

Да се осигурят надеждни предпазни средства на персонала, като това не е за сметка на детската градина, а хлапетата да се допускат само с бележка от личния лекар, че е здраво.  Това са част от шестте искания в петиция на заетите в системата на предучилищното образование по повод отварянето на заведенията за най-малките.

Персоналът призовава да се прецени доколко е приложимо да работи целодневно с маска, а за самите деца това да не се изисква. Подчертава също, че ползването на маски без прекъсване  при високи температури по 6 часа всеки ден  носи сериозни рискове за здравето.

Педагозите припомнят, че маската трябва да се сменя на всеки 2 часа, което прави най-удачно използването на шлемове. Това обаче би затруднило бюджета на заведенията. “Това, което получиха българските предучилищни педагози, е  право да работят с деца с неясен здравен статус, с предпазни средства с недостатъчно високо ниво на защита, закупени със средства от бюджета на детските заведения“, се казва в петицията. 

Педагозите са против хлапетата да се приемат без медицинска бележка. На фона на това решение считат, че се обезсмисля изискването към персонала – да бъде допуснат до работното място само след изследвания, със заверена здравна книжка

 „СOVID-19  е сериозна заплаха, но нека не забравяме и за другите заплахи за здравето. В противен случай рискуваме разпространение на множество заболявания, като чревно паразитоносителство например. Да се разчита на декларации, попълнени от родителите, с които те да удостоверят, че детето им е здраво, е  несериозно и безотговорно. С декларацията те удостоверяват не че детето им е здраво, а само че те самите нямат информация то да има здравословен проблем.  Филтърът при прием също не дава нужните гаранции при  условие, че децата често са преносители на зараза, но без да имат самите те изявена симптоматика.  Дори и някои от тях  да проявят такава , всички ние  имаме в практиката си примери, при които родителите дават  медикамент  против висока температура на детето си, преди да го доведат. Ето така  едно болно дете минава през  филтъра. Не рискувайте здравето на децата и персонала! – призовават от гилдията.- По-добре преглед с час в осигурени коридори  пред лекарските кабинети, отколкото  струпване на потенциално болни деца в групите!“

Според педагозите е алогично МОН да провежда матури с големи осъзнати ученици при отстояние метър и половина и да дава допълнително 80 лева на квестор, а в детските градини да се допуска струпване на хлапета, при това неизследвани, неспазващи дистанция и без овладени задръжни процеси. Още повече, че в страната около 50 на сто от родителите  са декларирали, че ще пратят децата на градина и ясла, а в Пловдив делът им достига 80%

Педагозите са категорични, че не може да се изпълни препоръката за разделяне на подгрупи, като се поделят между учители помощник-възпитатели, тъй като лелките имат и допълнителни задължения, които отнемат половината им работно време  - четирикратна дезинфекция на занималня и общи части, поддръжка в хигиенен вид на спални помещения, сервиране, почистване и стерилизиране на съдове и играчки, дежурство на входа при прием на децата.

Детските учителки реагират и срещу евентуално карантиниране в случай на болно дете, защото това ще рефлектира върху другите членове на семействата им. 

Те настояват на всички предучилищни педагози  да бъде отпуснат компенсаторен служебен отпуск от минимум 20 дни, както бе сторено с непедагогическия персонал.

       „Прекараният в социална изолация отпуск не е  почивка!   В началото на новата учебна година се очаква да започне атестирането на педагозите. Добре е да се помисли в какво състояние за работа ще бъдат всички тези  хора, поставени в условия  да работят  през цялото лято, след като са преживели тежката за всички двумесечна изолация. Работата ни е специфична. Изисква концентрация и голямо  търпение. Очаквате от нас да имаме сили за нов старт, без да сме спирали ?!” питат авторите на петицията.

Те искат в новия Колективен трудов договор, който предстои да се приеме до 11 юни, за се разпише забрана за сливане на групи при грипна епидемия. Тази практика до момента повишавала риска от разпространяване на зараза. Педагозите припомнят също, че  при сливане на групите излизат в платен отпуск, докато колегите им от училищата ползват 5 дни служебен служебен, което ги прави неравнопоставени.

Гилдията иска и адекватно решение за учителите, страдащи от  онкологични заболявания, диабет, астма и други, поставящи ги в рисковата група. 

 

 

 

 

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гери

22.05.2020 | 06:53

Умряха за тази служебна бележка от личен лекар. Тя обаче нищо не доказва, защото е фиктивна. Личния лекар дори не вижда детето, а само разкарват родителите да ходят до кабинета му. Бележката няма как да докаже, че детето не е заразено от Ковид-19. Всички болни в от 3 месеца получават лекарства от аптеките без рецепти, за да не разнасят вируси пред кабинетите, а сега хиляди родители искате да отидат за бележки. Проучване в учителска група във фейсбук показа, че най -много около 20% от децата ще бъдат пуснати от родителите на ДГ.

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?