Следвайте ни

Първи школски ремонт за 4 млн. лв. по "Региони в растеж"

Бригадите вече работят в ПГ „Цар Иван Асен II“ в Асеновград след 3 г. процедури в МОН за 9 професионални гимназии в Пловдивско

viber icon

Седем пловдивски професионални гимназии тази година най-сетне ще бъдат основно обновени след 3 г. сага със старта на ремонтите по Оперативна програма „Региони в растеж“. Сумата за общо 9 училища, включени в нея в Пловдивска област, е 11 581 000 лв., но в двете ще има нов конкурс за изпълнител.

След дългото отлагане първа ремонтите стартира ПГ „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. Два кашона с 25 класьора документи за съгласуване подготвили оттам, докато получат зелена светлина. Бригадите на фирмата изпълнител „НСК ИНЖЕНЕРИНГ ГРУП“ ЕООД вече са на терен след официалната първа копка в края на миналата година.

За школото тя е огромно събитие, защото не е ремонтирано от 1963 г.

Оттогава най-много проблеми създава отоплителната инсталация на газ, често имало запушени щрангове. Сега ще бъде изцяло подменена - с отоплителните уреди, котлите и горелката.

Ремонтът е на обща стойност 4 058 345 лв. и стартира в момент, когато учениците ги няма заради мерките срещу пандемията.

В момента се сваля дограмата на корпуса с работилниците и се подменя, като половината вече е готова. Същевременно се работи по отоплителната инсталация в цялата база. Ще бъде създадена и топла връзка между двата корпуса. В работилниците следва да се сложи ЛЕД осветление, а като се оправи времето, почва санирането. 

В учебния корпус започнахме с рязането на радиаторите и щранговете и демонтирането на единия котел, разказва директорът Йордан Диков. Вече пристигат табла и разпределителни кутии за новата елинсталация. Ще се ремонтира и ВиК инсталацията.

Ще се сменят вратите и подовите настилки в класните стаи, като

учителите „ще слязат“ при децата след премахването на подиумите

с катедрите. Същите дейности ще обхванат хранилищата и кабинетите на администрацията, вътрешен ремонт ще има и на физкултурния салон. А някои преподаватели по време на онлайн обучението ходили с работни гащеризони в училище да помагат.

Ще се осигури и достъпна среда за хора с увреждания - с изграждане на асансьор към учебния корпус и адаптирани санитарни възли на всеки етаж. 

 

В класни стаи в общежитието:

Редуват паралелките, докато работят бригадите

Три бригади работят на терен и трябва да приключат до 21 септември, но молбата на директора е да са готови до края на август, за да почне нормално следващата учебна година. До края на тази ще се работи в двата корпуса, затова няма  как ремонтите работи да се съчетаят с обичайния учебен процес.

Когато МЗ и МОН решат да възстановят присъствените занятия за учениците от прогимназия и гимназия, ПГ „Цар Иван Асен II“ в Асеновград най-вероятно ще предложи план за редуване на паралелките. Директорът възнамерява, докато се работи в учебния корпус и работилниците, да изнесе занятията в общежитието. Там има кабинети по английски и компютърни зали. Преустройват се и още, като общо ще станат 8-9. Могат да поемат учениците от два набора, пресмята Диков. Всеки клас в школото е по 4 паралелки, само 11-и е с 3.

Трудно ще е с по-големите, вероятно ще даваме приоритет на присъствени занятия за 10. и 12. клас, на които предстоят матури, казва директорът.

По-рано от март няма да може да се пусне отоплителната инсталация, а общежитието се грее с климатици. Диков не се притеснява за практиките, защото школото е по дуалната система и повечето от тях са изнесени във фирмите. Има идея и да се възползва от дадената от МОН възможност по време на пандемията за изнесени занимания извън училищните бази - вариант би могъл да е например учебният център на КЦМ.

 

Чакат становище от МК за Търговската

В Механото също чакат бригадите след среща с фирмата изпълнител и откриването на линия за надзора. Там ремонтът ще е за над 2 млн. лева. 

Документацията за Националната търговска гимназия е подадена в Министерството на културата и се чака отговор, срокът е 4 месеца. Същото е с Професионалната гимназия по битова техника. 

В Професионалната гимназия по туризъм договорът е подписан преди коледните празници, но още не е ясна датата на старта. Така е и в ПГСТСТ „Гоце Делчев“. В края на март ще стартира работата в ПГСАГ „Арх. Камен Петков“.

За две училища МОН готви нова обществена поръчка за изпълнител - ПГЕЕ и сопотската ПГ „Владимир Заимов“. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?