Следвайте ни

Холандия удължава срока за документи до 1 юни

viber icon

Холандия удължава срока за кандидатстване, който вече ще е 1 юни вместо 1 май. Решението е на тамошното Министерство на образованието. Важи както за Nuffic, така и за Studielink - централизираната система за кандидатстване в Холандия, съобщиха от специализираната компания за обучение в Нидерландия UNIFY. 

Удълженият срок касае всички програми, които имат стандартен срок за кандидатстване 1 май, но не и онези, които са с квота, за които срокът за подаване на документи беше 15 януари. Изключение правят и специфичните програми - в сферата на музиката, дизайна и изкуствата, за които вече се провеждат прослушвания и интервюта онлайн.

Програмите с квота имат обичаен срок за приключване на процедурата по селекция 15 април, когато излизат резултатите на всички кандидати. Този срок също ще е отложен до 15 юни за някои университети, което на практика означава, че някои от кандидат-студентите, които очакват резултатите си на 15 април, ще ги получат 2 месеца по-късно. От UNIFYуверяват, че  ще се свържат с всички университети поотделно, за да потвърдят информацията, и ще информират своевременно за промени. 

Те идват вследствие на световната епидемия от COVID-19, която е засегнала над 190 държави. Карантината в Холандия засега е обявена до 15 април, но администрациите на университетите обработват документи и нови кандидатури.

Университетите са затворени, но всички студенти взимат своите лекции и изпити онлайн. Имаме потвърждение от редица университети, че ще останат затворени до 1 юни  и всички лекции и изпити до края на семестъра ще бъдат изцяло онлайн, тъй като повечето международни студенти са се прибрали по домовете си, казват още от UNIFY.

Няма да има нулева година в Холандия за настоящите студенти.

Холандското министерство на образованието e категорично, че всички дванайсетокласници в Холандия ще завършат навреме, като няма да полагат някои от изпитите за завършване, а ще се взима предвид общият успех от средното образование. Университетите ще стартират учебната година в срок.

За момента Великобритания не прави резки движения. Процедурите във висшите училища там вървят заедно с преговори как да се действа в извънредната ситуация. Единствената ясна засега промяна е, че приетите студенти могат да потвърдят, че приемат офертата на университета, до 19 май, вместо до 5 май. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?