Следвайте ни

Останете вкъщи! Десетокласници създадоха сайт за коронавируса

viber icon

Десетокласници от СУ „Проф. Цветан Лазаров“ в Първомай създадоха сайт „Останете вкъщи“. Платформата дава актуална информация за разпространяването на COVID-19, но това не е основната цел за създаването й. Идеята беше да дадем пример на нашите учители за добра практика за проектно базирано обучение, казва директорът Чавдар Здравчев. 

„Често това понятие се бърка, включително в нашата гилдия - признава той. -  Не е проектно базирано обучение да предадеш урока и после да накараш децата да направят проект по него чрез визуализация, а да ги накараш да извършат изследователска работа и така сами да усвоят по-голямата част от материала.“

Темата на подобно задание трябва да е свързана с учебното съдържание, но и с реалния живот. Освен това трябва да се представи пред широка аудитория, но не като се подреди изложба в класната стая. Затова от школото попитали десетокласници дали могат с инструменти от модерните технологии да направят сайт за опасната зараза, която причини световна пандемия. 

Наели се Иван Иванов и Джулиана Иванова от паралелката по софтуерни науки. Училището използва платформата на Гугъл за образованието G Suite. Чрез нея учениците обсъдили начинанието с учителите си по български език и по информационни технологии. Поставихме задачите и ги оставихме, разказва Здравчев. Десетокласниците решили какви категории ще има, какво ще съдържат и как да го направят, разпределили си кой какво ще свърши. И след 3 дни сайтът бил готов, като предлага здравна информация, съвети за безопасност и последни данни за разпространението на вируса.

И следва ново предизвикателство ​- работа по сайт „Моята България“, в чието изработване да се включат педагогическият съветник и деца от всички класове. В него ще има образователни клипове, свързани с различни теми - природа, исторически забележителности, значими личности. Големите ученици ще избират  какъв клип да гледат по-малките, като съчетават това и с работа с инструментите на Едуард де Боно. Ще има задачи за начален курс и за по-големите.

Даваме само идеята и ги държим заети с мисии, обобщава Чавдар Здравчев.

Училището прилага дистанционно обучение в Гугъл класруум. Целият колектив е минал и обучение с детския психолог Теодора Пампулова какво преживяват децата в условията на извънредна ситуация. Организирана е онлайн консултация с нея и за родителите. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?