Следвайте ни

Още малко и ще бъдем добре, пеят ученици и Орлин Павлов

Над 35 000 българи гледаха градското тържество за 24 май онлайн през сайтовете на общината и РУО

viber icon

„Още малко и ще бъдем добре… Още малко и ще бъда до теб….“, запяха ученици от ЕГ „Пловдив“ заедно с учителя си по музика – всеки от къщи и всички заедно в първото уникално онлайн честване на 24 май днес. А в собствения си хит към тях се присъедини и самият Орлин Павлов.

За първи път тази година, заради мерките срещу разпространяване на коронавируса, Пловдив празнува без церемония пред паметника на Кирил и Методий и без шествие по Главната улица.

Градско тържество обаче има – във виртуалното пространство, след като Регионалното управление на образованието и СУ „Христо Г. Данов“ не се отказаха то да се случи. И събраха в него предаване на живо от молебена на митрополит Николай в храма „Св. Св. Кирил и Методий“, приветствия на кмета Здравко Димитров и областния управител Дани Каназирева на запис, а лично директорката Гергана Аврамова влезе в ролята на телевизионен репортер на живо, предавайки в реално време от площад „Св. Св. Кирил и Метоий“. Малките таланти на Пловдив и техни връстници по света се включиха в тържеството. 

„Точно днес е денят, обяви водещата Христинка Маринова. И отправи реторичен въпрос кои щяхме да бъдем и щеше ли да ни има, ако хан Аспарух беше отложил битката си, ако Найден Геров бе изчакал свободата. И с Вазовите думи: „Лудите, лудите, те да са живи!“, „благослови“ всички, които посмяха да се включат в новото приключение – онлайн честване на 24 май.

Още в началото му началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова обяви решението годишната награда този път да получат всички учители и директори от областта. Това е признание, което да вдъхнови още онези, които се справиха отлично с дистанционното обучение, и да мотивира онези, които имат още да учат.

След като третокласничката от СУ „Христо Г. Данов“ Елица Кузманова изпя „Учителко любима“, в тържеството на живо се включи и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова – от колата си, на път към Рилския манастир, където днес се връчват наградите „Св. Иван Рилски“.

„Пловдив днес е градът на иновативното образование, тук се случват най-добрите  практики -  каза тя. – Дори и да не сме в класната стая, когато има дух и отговорност, ще успеем.“

Дванайсетокласниците от Хуманитарната гимназия  Вяра Трифонова и Константин Десподов разказаха за делото на Кирил и Методий, а след кратък рецитал на петокласници и шестокласници от СУ „Христо Г. Данов“ дойде ред и на приветствието на кмета Здравко Димитров.

„Благодаря на учителите, творците, пазителите на книгите. В дните на изолация бяхте с нас с книгите, онлайн концертите и изложбите си“, каза той. Изрази признателност към учителите, които  откриха решение на неочаквани проблеми в ситуация на извънредно положение и преобразиха образователния модел. На учениците пожела упорство и им припомни, че нашата азбука е всъщност разказ за живота и грамотността. „Дигитализацията ви прави граждани на света, но пазете буквите, те са вашият корен!“, заръча им градоначалникът.

„Без знанието не можем да имаме нищо друго“, присъедини се и областният управител Дани Каназирева, след като второкласникът Мартин Качоров изпя „Училище, любимо мое“. Вокална група „Дановци – певци“ и третокласничката Габриела Динева също отправиха музикални поздрави.

„Този празник ни дава самочувствие, той е да се радваме и веселим, да се утешим, че България не е дърво без корен“, каза в приветствието си и митрополит Николай. И благослови учащи, учащи се, труженици на духа и просветата, духовни пастири.

Екна „Многая лета“, а под звуците на камбанния звън с кадри на живо над 35 000 зрители на онлайн предаването от цял свят видяха поднасянето на цветя пред паметника на Кирил и Методий. На живо оттам предаваше директорката на СУ „Христо Г. Данов“, която добави и блиц интервю в реално време със зам.-кмета по образованието Стефан Стоянов. "Днес е специален ден за тези, които работиха здраво, за да се справим с необичайната ситуация", каза той. И добави, че последните три месеца са революция в училище.

„Чака ме животът“ изпя Ива от къщи, но с униформата на Математическата гимназия.

Теодора Бонева благодари от името на родителите, призова всички да ръкопляскат на учителите и първа го стори в онлайн предаването.

Веселяшки поздрав с хита „Още малко“ събра ученици от ЕГ „Пловдив“ и Орлин Павлов.

Родената в Атланта Лили Джейн, третокласничка в българското училище там, издекламира „Върви, народе възродени“.

Включи се и бесарабска българка от Тараклия, Молдова.

Празникът продължи с изпълнение на Силвана Назърова от СУ „Христо Г. Данов“ и танца „Лазарки“ на ансамбъл „Марица“ от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. С изпълнение от дома се включиха и ученици от СУ „Любен Каравелов“. 

С припомнянето, че добрите мисли укрепват ума, тържеството продължи  с виртуално „шествие“, за което дадоха тон мажоретки от ДГ „Мир“ в Асеновград, малки четници от ДГ „Бреза“, стихчета за чертички и лулички на малчугани от Сопот. То продължава и в момента с маратон от видеа с продължителност между половин и една минута на училища и детски градини от цялата Пловдивска област.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?