Следвайте ни

На 110 г.: Търговската сади гора, избра си Мис и Мистър СНИМКИ

Когато прохождаше пазарната икономика, преподавах по вестници и списания, спомни си учителката по финанси Жана Филипова

viber icon

Миналото, в което на училище се е ходило с барета и сплетена плитка, а образцовите секретарки са тракали на пишеща машина, „срещна” модерното време – на днешните тийнейджъри с компютри и къси поли. Няколко поколения се събраха в една зала на честването на 110-годишнината на Националната търговска гимназия, което започна с минута мълчание в памет на Левски и се превърна и в конкурс за Мис и Мистър „Иконом”. Тържествата ще оставят и зелен отпечатък – с оформянето на горичка на гимназията в Ротари парка в ж. к. „Тракия”.

Жана Филипова дойде на юбилея развълнувана – влязла в Търговската гимназия като ученичка в далечната 1975 г., а след дипломирането си останала там като учител по финанси още 30 г. Имахме стабилни и авторитетни преподаватели, а дисциплината беше желязна, спомни си пенсионерката времето, в което денят започвал с ведрина, на момичетата не се позволявало да носят панталони и трябвало да сплитат косите си по съветски образец, а момчетата - да се подстригват късо на всяко първо и петнайсето число от месеца. После като учител спазвах добрите традиции, но нещата много се промениха, върна се в спомените преподавателката. Винаги обаче гимназията е имала добри ученици, които после са заемали отговорни постове  в банки и министерства. „Където и да отида, стават прави”, гордее се Жана Филипова. Синът, дъщерята, снахата и зет й също са завършили училището.

Това, които е държала да научи и тях, и учениците си, е да мислят. Когато демокрацията заговори за пазарна икономика, никой не знаеше какво е това, разказа още учителката. Наложило се да преподава по вестници и списания. Беше все едно завърших второ висше, усмихва се бившата другарка Филипова при спомена как станала „г-жа Филипова”.

Жали малко по разбирането за красотата на онези години – дипломите се изписвали на ръка калиграфски, а тя помагала  на колежката си, като ходела у тях, понеже другата учителка била с три деца.

Как разбира красотата и успеха днес показа новата генерация в Търговската гимназия. 16 младежи дефилираха на сцената в конкурса Мис и Мистър „Иконом” – препратка към името, с което е известно училището от времето, когато е било Икономически техникум. И приканиха гостите на юбилея да гласуват във Фейсбук за своите фаворити. Водещите Ивана Иванова и Константин Гешев разказаха още, че възпитаници на Търговската са спечелили надпреварата да бъдат евродепутати за един ден. А директорката Славейка Иванова припомни за поколенията всеотдайни учители и подчерта, че днес училището е сред 100-те най-добри у нас, с много успехи на възпитаниците си, активен Ученически съвет и много инициативи. Тази година е и училище – посланик на Европейския парламент. Школото е носител на почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий” на президента и почетен плакет на МОН. И получило най-високата оценка „много добро училище” при пилотното оценяване от новосъздадения Национален инспекторат.

Кристина и Димитрина от 12. Г го завършват тази година, учат счетоводство и репортерстват за училищния вестник „НТГ представя”.  Гимназията ми помогна да получа знания, но и да бъда личност, сподели Кристина. Димитрина пък оценява това, че школото учи младежите да бъдат задружни.

Началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова подари за юбилея албум, в който школото да подреди снимките от 110-годишнината си. И този път благодари като майка на двама синове, избрали да минат през школата на Търговската. „За търпението, усилията и професионализма. И, че създава общност. Винаги съм била спокойна за моите деца”, каза тя.

Ученикът: Класната ми беше втора майка

Червеният депутат Георги Търновалийски седна  на първия ред на честването. Той се е откъснал от школото само през студентските си години. След ученическите сега оглавява Училищното настоятелство. Търновалийски с любов се връща към спомена за класната Величка Георгиева, която му преподавала счетоводство. През годините станали още по-близки и  кумувал  на сина й. „Тя е моята втора майка. Научила ме е на важни неща  в онова време на съзряване, в което родителите ми не бяха близо до мен, на контрол и ценности, които дават само най-близките хора. От нея получих самочувствие, че мога, и амбицията да уча още”, каза Търновалийски.

Учителят: Знам колко внуци има 13. Ж

Търговската гимназия е белязала четвърт век от живота на Величка Станкова. Пенсионираната учителка по френски си спомни как трябвало да подготви вечер на чуждите езици. Възпитаниците й изиграли на английски етюд за това колко е важно да бъдеш сериозен. За онези времена било революция.

През 1998 г. Величка Станкова поела клас, който изпратила на абитуриентски бал 6 г. по-късно. Оттогава се срещат  всяка година. Знам колко са внучетата в 13. Ж, смее се учителката.

Правнучката на основателя: Дал е  свобода на директорите

В семейството на Лалка Обрейкова Търговската гимназия е на особена почит. Прадядо й Стефан Обрейков е председателят на Пловдивската търговско-индустриална камара, който през 1910 г. подема инициативата за създаване на учебното заведение. Стартът е с 58 ученици, а Обрейков вика от Свищовската гимназия учителя Евтим Дъбев, за да оглави тукашната. В годините след това винаги е давал свобода на директорите, казва  Лалка Обрейкова.  Семейната история разказва, че прадядо й установил, че масовите фалити на съвременниците му са заради неумение да си водят добре сметките. Затова настоявал  за училище, което да  обучава деловодители и счетоводители заради ускореното стопанско развитие в началото на ХХ век. Освен крупното дарение на старта, по-късно Обрейков построил и ¼ от настоящата сграда.

Пловдив четвърти у нас прави Търговска гимназия след Свищов, Варна и Бургас, като изпреварва София. Първоначално тя се издържа от Пловдивската търговско-индустриална камара, после от Министерството на народното просвещение. През 1924 г. програмите са унифицирани, но пловдивското държи на свои правилници за учители и ученици, като дава и съвети за квартирите – за „хигиеничност и добропочтеност на хазяите”. Създава и Фонд за помощ на бедни ученици.

Първоначално училището се помещава в къщата на д-р Византиус на Джамбаз тепе, през 1912 г. се мести в дома на Иван Душев на Сахат тепе. Още през 1911 г. обаче Пловдивската търговско-промишлена камара създава фонд „Постройка на Търговска гимназия”, а общината дава 8400 кв. м. в подножието на Бунадржика. Първият камък на днешната сграда е положен през 1926 г.

 

Снимки Атанас Кънев

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?