Следвайте ни

МУ и АУ честват заедно 75 г. с дефиле, 5 вуза подписаха меморандум

Ще обменят преподаватели и програми, ще кандидатстват заедно по проекти

viber icon

Аграрният и Медицинският университет ще отпразнуват заедно своите 75-годишнини, като на 28 октомври ще има шествие по Главната от Общината до пл. „Съединение”. Ще се включат студенти и преподаватели, като целта е целият град да усети академичния дух.

Всеки  от двата университета готви и своя програма, но общото дефиле ще е първото съвместно събитие, след като вчера пет висши училища под тепетата подписаха меморандум за сътрудничество с Община Пловдив.

Целта е взаимопомощ в Пловдив, който можем да наречем студентски град с неговите 45 000 студенти и още 4500 младежи от 40 държави по цял свят, каза кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че е необходимо науката и бизнесът да си подадат ръка, за да има после реализация на завършващите. 

Димитров разказа, че идвали инвеститори да го питат дали под тепетата има университет, който обучава по точно определена специалност. Той се обадил на ректора, който му отговорил, че може да разкрие. Така обаче кадрите ще са на пазара чак след 4 г. и инвеститорът избра Букурещ, каза градоначалникът.

Ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева обясни, че и сега вузовете обменят преподаватели по сходни програми, но общи действия са важни, защото обучението не е само в аудиториите, а и във фирмите. Вижда по-големи възможности в бъдеще в партньорство с Общината по различни проекти.

Ректорът на Аграрния университет „Проф. Христина Янчева предложи слоган „Пловдив - град на модерното образование”. Споделяме общи ресурси и преподаватели, каза тя. И анонсира среща на 28 октомври, на която ще бъдат поканени всички университети, зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева и новият председател на Изпълнителната агенция за научни изследвания и иновации. А поводът е новият програмен период на програма „Хоризонт 2020” и възможностите в нея за висшите училища.

Според ректора на УХТ проф. Пламен Моллов институционализиране на сътрудничеството ще увеличи възможностите за работа по проекти. 

Ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” проф. Румен Младенов също смята, че обединение на силите ще е в интерес на младите хора и на града.

А проф. Тони Шекерджиева-Новак, която е начело на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", сподели изненадата си как академия по изкуствата намира връзки с другите висши училища. Ако искаме да запазим студентите и работещите, изкуството също може да помогне в създаването на модерна среда за живот, убедена е тя. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?