Следвайте ни

Мярка срещу хитруващи родители: Децата с предимство на градина, ако постоянният и настоящият адрес съвпадат

Режат и злоупотребите с хронични заболявания - ще се зачита само документ от ТЕЛК

viber icon

Ако настоящият и постоянният адрес съвпадат, децата вече ще получават допълнителни 2 точки при кандидатстване в ясли и детски градини в Пловдив. Промяната в регламента е допълнителен елемент, който да ограничи възможностите за класиране на хитруващите родители, които сменят адресната регистрация в битката за желано учебно заведение.

Новото положение влиза в сила още за първото за тази година текущо класиране на 26 януари, след като измененията в наредбата бяха гласувани от Общинския съвет в края на миналата година.

Новите правила затварят и още една „вратичка“, която се ползва масово за допълнителни точки, макар и да има по-малка тежест от адресната регистрация – наличието на хронично заболяване. Занапред като доказателство за него ще се признава само документ от ТЕЛК, но не и от ЛКК, както бе преди. Промяната се прави след множество сигнали и оплаквания в Община Пловдив. Те са по повод това, че семейства лесно се сдобиват с документи за банални и сравнително често срещани проблеми като например плоскостъпие или атопичен дерматит. Така успяват да вместят децата в групата на болните от хронични заболявания и да получат преднина пред останалите.

Промените са отразени в новото Приложение №2 - Критерии за класиране, точки за тях и документи, които доказват съответните критерии, на сайта dz-priem.plovdiv.bg, сектор „Нормативни документи“.

При кандидатстването чрез електронната система за централизиран прием  вече ще се приемат  заверени с електронен подписи документи. Това ще е улеснение например при представяне на служебна бележка от работодател или документи от НОИ и НАП.

При подаване на заявленията родителите вече ще трябва да въвеждат допълнително данните за другите деца от семейството за проверка за изпълнение на условията на по-ранен етап, а не при записването.

Семействата, които вече имат подадени заявления, ще получат указания по имейла, за да подадат нови след актуализирането на електронната система. 

Свободните места за следващото класиране ще бъдат обявени до 18 януари. Срокът за кандидатстване е 24 януари  за родителите, които изпращат онлайн заявления. Тези, които подават документи на място в заведението по първо желание, трябва да го направят до 21 януари.

Стартът на кандидатстването за първа възрастова група за следващата учебна година (за родените през 2018 г.) е от 19 март. Дотогава директорите трябва да обявят свободните места. Първото основно класиране ще бъде обявено на 13 май.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?