Следвайте ни

Може и така: На детска градина вкъщи

Деца с близки от рискови групи избраха самостоятелна форма, родители и педагози направиха заедно програмата

viber icon

Семейства се отказаха от присъствено обучение на децата си в детска градина заради пандемията от коронавирус.  Възможността те да се обучават дистанционно влезе като промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, но родителите опитват да избегнат досега с екран, макар и сведен до 20-30 минути. Затова за предучилищна възраст най-удачна алтернатива се оказва самостоятелната форма. 

Единици са децата, които я избраха през тази година, но повече в сравнение с предишни, казва директорката на ДГ „Малкият принц” Анелия Божанова.

Стъпката направили семейства на деца на 5 и 6 г., които са във възрастта за задължително обхващане в подготвителна група. Мотивът е роднина със сериозно заболяване, което го поставя в рискова група. Със спирането на детето от занятия семействата се опитват да намалят възможността заразата да влезе отвън в дома.

Както предвижда регламентът, семействата кандидатствали за включване в самостоятелна форма пред Регионалното управление на образованието, откъдето оглеждат мотивите и се произнасят. В условията на пандемия аргумент може да е и болест на хлапето, и на негов близък, с когото живее на един адрес. Списъкът и за двете групи е част от насоките на МОН за организация в условия на пандемия и постоянно ще се актуализира. 

За децата, които са на детска градина, но у дома, родителите са изготвили програма заедно с педагозите - кой ден какво ще учат, за да се върви успоредно с връстниците им в присъствена форма.

Единият от родителите се ангажира много сериозно с детето. Справят се чудесно, казва Божанова. Не могат да се компенсират само социалните контакти, а в тази възраст през различни ситуации и през играта децата трупат важни умения как да се сработват и какви избори да правят. 

За малчуганите в самостоятелна форма детската градина провела в началото на учебната година засичане на входящото ниво. Това става с договорка между педагозите и родителите за удобно време. Такъв тест на изходящото ниво ще се направи и в края на учебната година, като според резултатите децата ще получат документ за училищна готовност.

Божанова прогнозира, че вероятно тепърва ще се увеличават семействата, които избират самостоятелна форма на обучение за децата в предучилищна възраст - още повече че през ноември се чака влошаване на епидемичната обстановка при смесването на коронавируса  с грипните вируси. Родители, които изберат такава система, трябва да го сторят през декември, за да се извървят процедурите и да има възможност да се започне през второто полугодие на учебната година, или през септември догодина - преди старта на следващата.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?