Следвайте ни

Изпитват и пишат оценки дистанционно от понеделник

Учителите ще получат пълни заплати, ако са работили по 5 часа на ден от разстояние

viber icon

От следващата седмица ще може да се изпитва и да се поставят оценки в режим на дистанционно обучение. Предложението на министър Красимир Вълчев получи подкрепата на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование.

На старта на дистанционното обучение преди три седмици указанията бяха да се правят само преговори, упражнения и обобщения. През втората седмица се премина към предаване на нови уроци. Сега се добавя и поставянето на оценки, защото учебната година напредва.

Решението от заседанието на Отрасловия съвет днес е всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистанционно обучение да бъдат изплатени. Изискването е обаче учителите да са водили обучение в електронна среда 5 астрономически часа на ден, което включва и подготовка на уроците. Това означава поне 25 часа при петдневна работна седмица. Преподавателите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са провели.

Препоръчва се на директорите да прилагат облекчен вариант на отчетност при заетост на учители и персонал - по електронен начин, както и да се вписват часовете в електронния дневник.

В периода от 13 до 16 април, когато трябваше да е пролетната ваканция, ще бъде въведен облекчен дистанционен учебен режим, който да разтовари учениците. В зависимост от спецификата на училището, от 2 до 4 часа на ден може да се акцентира върху занимания по интереси  - за физически дейности, изобразително изкуство и музика. Друг вариант са  занимания с педагогическите съветници или дискусии по темите за часа на класа. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Добри

05.04.2020 | 17:58

Как пък да не се води дистанционно обучение ? Може би в селата и тези от крайните райони и да е така . В повечето училища се използват какви ли не платформи за тази цел Пишете само , ако имате смелостта да посочите училищата, в които процеса е зациклил , а не ей така , защото трябва да напишите нещо негативно.

Отговори
3 0

В.т.

05.04.2020 | 17:12

Дистанционното обучение не върви навсякъде.Какви оценки ще поставят,като ги няма повечето учители,нищо не преподават.

Отговори
6 1

В.т.

05.04.2020 | 17:09

Защо каквото и да напише човек като коментар се цензурира.

Отговори
0 0

В.т.

05.04.2020 | 17:08

Пълна цензура,като в социализма.0

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?