Следвайте ни

Изборът на родителите от ОУ „Драган Манчов“: По-близо до дома или на една смяна?

viber icon

Идеята да се строи ново училище и ОУ „Драган Манчов“ да се премести там, освобождавайки цялата сграда на Математическата гимназия, още не е достигнала до всички родители от основното школо. Някои твърдят, че не са чули за такава възможност. Сред тези, които вече знаят, новината се приема противоречиво. 

Надежда Николова е майка на ученици във втори и четвърти клас в ОУ „Драган Манчов“. „Като знам колко бързо се строи в България, моите деца вероятно ще завършат, докато е готова другата сграда“, пресмята първо тя. Ако се окаже обаче един ден, че евентуално преместване я касае лично, позицията й е категорична:

„Сградата е на малкото училище. Нека Математическата да се изнесе!“.

Като дете Надежда е учила в същото школо, в което сега са децата й. „Не е нужно да ми обясняват как стоят нещата, защото знам от личен опит. Помня, че първо в тази сграда бяхме само ние, по-късно тук бе настанена и гимназията“, обяснява тя. Живее на Пещерско шосе и за семейството й винаги е било удобно децата да учат в ОУ „Драган Манчов“. Ако се стигне до преместване, Надежда няма да последва училището на новия адрес, тъй като теренът до мол „Пловдив“ й е твърде далече. Ще избере друго квартално училище.

Майка на второкласник от Брестовица обаче не би се отказала от ОУ „Драган Манчов“, ако то се премести. Първоначално го избрала, защото е най-близкото при влизане в града. Сега обаче е доволна и не би го сменила.

Пътят сутрин няма да се удължи много - малка е разликата дали ще свия тук или малко по-надолу, казва жената

Второкласник води всяка сутрин и Йорданка Ангарска. Тя има три деца и другите две също са учили в ОУ „Драган Манчов“. Сега са в 5. и 6. клас в Спортното училище. Семейството живее срещу школото и в момента е удобно да води там най-малкото дете. Йорданка е малко разколебана кое е по-добро ​- училището да остане близо до дома или да се премести  малко по-далече и да мине на една смяна. Във втори клас все още детето й учи само сутрин и следобед ходи на занималня. След 2 г. обаче, ако двете училища все още съжителстват, това ще се промени и ще се ходи на занятия първа или втора смяна.  Дъщеря ми беше така, преди да я приемат в Спортното, и не е добре, споделя Йорданка. Затова може би по-скоро би избрала по-далечната локация, която обаче ще е по-близо до училището на другите две деца и с едносменен режим.

За един от татковците, които отговарят за воденето на второкласника на училище, сегашното положение  е най-доброто. „Защото искам после да продължи в Математическата“, казва той. Счита ОУ „Драган Манчов“ за най-доброто в квартала и

семейството го избрало, когато си купило жилище и се преместило в района от Съдийския квартал.

Съжителството с Математическата гимназия в една сграда даже било допълнителен аргумент.

И Ангелина е майка на дете, което в момента е във втори клас в ОУ „Драган Манчов“. Тя идва от друг град, отскоро живее в Пловдив и в кв. „Христо Смирненски“, още не познава добре града. Но мола всеки го знае. И за Ангелина разликата между сегашния адрес и евентуалната нова локация не е голяма. Макар да живее съвсем близо до училище, тръгва сутрин с кола за работа и пътьом оставя детето. Не би било проблем да минава и през друго място.

На този етап директорката на  ОУ „Драган Манчов“ Десислава Стаменова, която пое училището това лято след спечелен конкурс, отказва коментар.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?