Следвайте ни

И детски градини в Пловдив пращат онлайн материали на хлапетата

Децата се включват в инициативата „Всичко ще се оправи“ – рисуват дъги и ги окачват по прозорци и балкони

viber icon

И детски градини в Пловдив намериха начин да не прекъсват връзката с децата, макар че държавата освободи системата на предучилищното образование от ангажимент за дистанционно обучение – тъй като за тази възраст то е неприложимо.

В ДГ „Светла“ например още отпреди всички възрасти си имат затворени фейсбук групи. В момента там учителките споделят филмчета и приказки. Родителите се включват на добра воля, нищо няма задължителен характер, обясни директорката Людмила Тошева. Идеята е децата според сегашните условия да бъдат занимавани с образователни дейности у дома. Учителите ползват и електронните познавателни книжки за детската градина, за които издателствата осигуриха безплатен достъп след началото на извънредното положение. С родителите се споделят листове за оцветяване, на разположение са и други леки задачки – защото в предучилищна възраст ученето е през игра, добави Тошева. Физически сме се затворили, но иначе не – не губим връзка помежду си, категорична е директорката.

По инициатива на учителките от 2. А група Теодора Начева и Мариета Бойдева децата се включили и в инициативата, която се разпространява в социалните мрежи – „Всичко ще се оправи“. В нея малчуганите рисуват дъга и света, както си го представят, когато изолацията свърши. Идеята тръгна от това да се подкрепят децата в Италия, но към днешна дата е начин и малките българчета да споделят мечта и усмивка, като си дадат взаимно кураж.

След 2. А по рисуването се запалили и другите групи – общо 6 в ДГ „Светла“. Хлапетата окачват рисунките си по прозорците и балконите. Акцията тече и в още групи в Пловдив, например в ДГ „Наталия“. Вече разширява обхвата си и в цялата страна – Горна Оряховица, Търново, Пазарджик, Монтана. Присъединиха се и 130 деца от детската градина "Изворче" в бесарабския град Тараклия.

Людмила Тошева не се притеснява, че затварянето на детските градини ще повлияе върху готовността за училище на подготвачетата в ДГ „Светла“. На тази възраст тя включва не само конкретни знания, а повече социални умения, моторика, общуване – умения, които сме развивали последователно и трайно във времето, обяснява тя.

 За образователните теми, които се разгръщат в тъй наречените педагогически ситуации, е оптимист, че ще се наваксат. Към март повечето вече били отметнати. Ако се наложи, има готовност останалото да се отработи през лятото, каквато възможност допусна министър Красимир Вълчев. Въпросът е дали родителите тогава ще пуснат децата на градина, защото до момента учебната година за предучилищна възраст приключваше в края на май и след това имаше само сборни групи.

Готвят лятно училище в махалата

Учители и директори на детски градини с деца от малцинствата обмислят вариант на лятно училище, в което да се разпространяват материали за деца от подготвителните групи. Ако трябва, ще работим до септември, за да са готови за първи клас, зарича се Евгения Попиванова от ДГ „Щастливо детство“. Над 90% от хлапетата там са с майчин език, различен от българския. Нямам притеснение, че спирането на занятията ще възпрепятства овладяването му, защото повечето деца са от години при нас и сме работили много упорито в тази посока, казва директорката. Споделя, че по майчински се разтревожила за децата и родителите, които в този момент може да се окажат объркани и притеснени. Затова разговаряла с една от учителките, която приела с готовност всеки ден да подготвя материали за децата от подготвителните групи на 5 и 6 г. Качва ги във Фейсбук, тъй като не всички семейства имат компютър и дигитални умения, но масово ползват телефони и влизат в социалните мрежи. 

„Ако занятията се възобновят, през май ще пуснем форсираща подготовка за подготвителните групи. Приветствам идеята за учене през лятото в детските градини. Ако държавата не го утвърди за всички, ние ще направим за нашите деца формат на лятно училище“, зарича се Попиванова. Дала е възможност на майки, които искат, да отидат до детската градина да вземат познавателните книжки, с които да работят у дома. Който има амбиция и желание, има нашата подкрепа, обобщи директорката.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?