Следвайте ни

Хорото в училище - с бели ръкавици и касетофон в двора

viber icon

Танцовите ансамбли на училищата надяват бели памучни ръкавици, преди да се хванат за ръце на хорото.  И излизат на двора с касетофон с батерии - да тропнат я Тракийско, я Байчово, я Шопско. Така учебните заведения с артформации ще провеждат извънкласните занимания в условия на пандемия.

Организирането им е предизвикателство за ръководствата. От една страна, указанията от МОН са да не се смесват деца от различни класове и това се следва стриктно в задължителните часове, а в танцовите ансамбли има ученици от различни паралелки. От друга страна, училищата, а и децата не са склонни да се откажат тотално от такива форми - в настоящата ситуация, освен че развиват таланти, те са и отдушник на стреса.

В СУ „Любен Каравелов“ танцовите формации са по програма „Подкрепа за успех“. Тази година заниманията ще са в по-малки групи и на открито, казва директорката Славка Щерева. Ансамблите ще си тропкат в двора с касетофони на батерии, с каквито разполагат.

Хорът също ще репетира в необичаен формат. Всеки от гласовете ще си разучава партиите и ще си пее в отделна стая, като се събират не повече от 6-7 деца в една.

В начален курс всяка паралелка си има своя певческа формация, така че там няма нужда от извънредни мерки. Миналата година се преборихме с МОН за финансиране на тези часове, преди нямаше средства за това скъпо обучение, казва директорката.

Групите за всякакви артзанимания в школото с паралелки по музика и хореография ще са с до 10 ученици, а репетициите - на отворени прозорци и врати или на открито.

Учителите по инструменти пък ще работят с децата само от една паралелка.

Много сериозно се отнасяме към ограничителните мерки, казва Щерева. Преценява добре и всяка покана за изява на школските формации - дали е на открито, в каква среда и какви са евентуалните рискове за изпълнителите. „Не може вътре в училище да ги пазим, а навън да ги поставим в ситуация, която ги застрашава“, казва тя. Доволна е от разбирането на родителите, които приемат мерките и дори не влизат в двора.

Все още в СУ „Любен Каравелов“ умуват как да отбележат 85 г. от създаването на школото в настоящата ситуация. Предварителният план бил за грандиозен концерт по повод на годишнината, но сега ще трябва да се чертае план Б.

Танцовите ансамбли в школото вече репетираха в такъв „авариен режим“ онлайн с конферентна видеовръзка всеки от къщи в месеците на дистанционното обучение през пролетта.

В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ пък, което единствено в града обучава по професия танцьор след 7. клас, родителите трябва да осигурят бели памучни ръкавици на децата. Целта е така да се ограничи контактът помежду им, дори когато са хванати за ръце на хорото. 

Извънкласни формите - и онлайн

За да не се проваля разделянето на класовете, като след часовете се събират в общи извънкласни форми, училища обмислят и варианти те да се провеждат онлайн.

Натрупахме опит с такъв формат по време на дистанционното обучение миналата учебна година, казва директорката на СУ „Яне Сандански“ Маргарита Бозова. Школото е едно от първите училища под тепетата, което започна работа с облачните технологии и предлага обучение 1:1 - един ученик с едно устройство.

Тази година и кръжоците, които ще се предложат, са съобразени с евентуална възможност за занятия в електронна среда - математика, роботика, училищни медии. Ако са присъствени, няма да се събират в група деца от повече от 2 паралелки. Така се процедира и с целодневното обучение в начален курс. Занималнята за 3. и 4. клас събира в една група деца от 2 паралелки, а за първолаците и второкласниците заниманията са само с деца от една паралелка.

В ОУ „Елин Пелин“ също  спрягат вариант и за онлайн извънкласни форми, за да се предпазят децата от контакти извън тяхната паралелка. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?