Следвайте ни

884 зрелостници и една ей такава дума на матурата по биология СНИМКИ

Момиче се яви с леко завишена температура заради емоционален проблем, държа изпита в отделна зала

viber icon

Една ей такава дума имаше във втория модул,  разтвори широко пръсти след матурата по биология единственото момиче в Автото – Яница Чавдарова. Изобщо не знаела какво означава понятието, за да отговори на отворения въпрос.

Яница е сред дванайсетокласниците, които избраха биологията за втори задължителен  зрелостен изпит по предмет по желание – общо 999 в Пловдивска област, от които реално днес се явиха 884. Това е вторият по масовост зрелостен изпит след английския, на който пожелаха да отидат 1185 ученици от областта, а наистина го сториха 1167.

Яница има усещането, че се е справила с първия модул със затворени въпроси и затова не се притесни от онази неразгадана „ей такава дума“. Дипломира се с професия елмонтьор и е единствената дама в цялото училище от момчета. Не е проблем, защото и аз съм мъжко момиче, казва зрелостничката. И за по-нататък пак е избрала мъжка професия – ще кандидатства в специалност „Борба с тероризма“ във ВУСИ.

Нейният 12. В вкупом се яви на втора матура по биология. „Излъгаха ни, че това било най-лесното“, обясни един от абитуриентите. Никой обаче не изглеждаше притеснен на излизане – нито от коронавируса, нито от евентуален провал. Има сесия и в края на лятото, засмяха се момчетата, и поеха към паркирани пред школото мотори.

Мислели след матурата да идат на езеро, но може купонът да остане и в рамките на града – защото утре ги чака държавен изпит по теория и практика по специалността.

И двата модула бяха трудни, коментира матурата по биология и Лиза от Френската гимназия. А се е готвила допълнително по предмета, защото ще кандидатства медицина. Приятелката й Симона също се хвърлила на биология, разчитайки, че е лесно, но не се оказа така. Тя пък  ще кандидатства инженерен дизайн в СУ-София.

Френския и на двете остава, колкото да могат да отидат до Париж.

Общо 3405 зрелостници от Пловдивска област се явиха на днешния втори зрелостен изпит по избираем предмет. 122-ма от допуснатите не дойдоха в изпитните сгради.

Едно момиче е върнато, защото е било без лични документи, каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Друга ученичка е била със съвсем  леко завишена температура. Допусната е, но е изолирана в самостоятелно помещение, където е държала изпита. Медицинското лице е преценило, че отклонението в градусите е по емоционални причини, защото момичето било видимо разстроено.

 

Направиха матура само за един зрелостник по география, той не дойде

Утре са последните зрелостни изпити от тазгодишната капания – трета матура по желание по биология и философия сутринта ще се проведе в ПГО „Ана Май“, а след обяд е изпитът по английски.

Първата дата от допълнителните матури обаче – 2 юни, показа, че записалите се за тези изпити не са твърде мотивирани. Само за един зрелостник бе организирана матура по география и той не се яви.  Един желаещ имаше и за руски, но той положи изпита. От 29 записани за математика обаче матурата държали 19, на физика се явили 6 от 12.

Снимки от Атанас Кънев

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

нкйхкх

нкйхкх

03.06.2020 | 15:36

И коя е думата не стана ясно..Тези деца са тъ.пи като родителите си

Отговори
9 0
Иво

Иво

03.06.2020 | 16:09

Точно така! А родителите им са тъ.пи, като музиката, с която са закърмени и като тиквите, за които са гласували!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?