Следвайте ни

Докато са онлайн: Студенти искат 50% по-ниска такса за общежитие

viber icon

Наемите в общежитията за януари и февруари да бъдат намалени с 50%, настоява Студентският съвет на Аграрния университет в становище, което праща до МОН, „Студентски столове и общежития“ ЕАД и Националното представителство на студентските съвети. 

В документа младежите посочват, че по силата на заповедта на здравния министър от 27 октомври те реално не посещават присъствено занятия още от 29 октомври и в масовия случай учат онлайн от домовете си. Въпреки това обаче вече са платили пълните такси за месеците ноември и декември.

Студентите считат за нецелесъобразно и несправедливо да внасят парите на 100% при положение, че не ползват базата. Разбираме, че има разходи за поддръжката й, но те са по-ниски, отколкото при експлоатацията в нормален режим, казва председателят на Студентския съвет в АУ Христо Козаров. 

Затова с колегите му  настояват поне за следващите два месеца да се направи редуциране. Причината е, че независимо какво решат МЗ и НОЩ за отхлабване на мерките след 31 януари, Академичният съвет на Аграрния университет вече е взел решение вторият семестър да бъде отложен и реално ще започне чак на 15 март, като ще приключи на 27 юни. Така на практика студентите от вуза няма да се върнат в общежитията още 2 месеца.

Искането им е подкрепено и с подписа на доц. Атанас Севов, председател на междуведомствената Комисия за разпределение на свободните места в студентските общежития в Пловдив.

Както „Марица“ писа, до същия казус се стигна и след обявяването на извънредното положение заради пандемията през март миналата година. Тогава след застъпничеството на министър Красимир Вълчев от „Студентски столове и общежития“ ЕАД намалиха наема от 70 на 40 лева в блоковете, които ползва Аграрният университет. Заедно с това бяха удължени и сроковете за плащане.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?